Willeke van Ammelrooy spreekt audiotour Russisch Ereveld in

© Stichting Laudio
LEUSDEN - De stem van Willeke van Ammelrooy klinkt binnenkort op het Sovjet Ereveld in Leusden. De 74-jarige actrice wordt een van de stemmen van een audiotour die begin maart te horen is.
Tijdens de audiotour kunnen mensen na zonsondergang langs de laatste rustplaats van honderden Sovjetsoldaten lopen terwijl ze via een koptelefoon de verhalen achter de graven horen. Daarbij worden ook lichtprojecties en acteurs ingezet. De verhalen die worden verteld, zijn gebaseerd op het jarenlange zoekwerk van journalist en onderzoeker Remco Reiding naar de nabestaanden van de overleden soldaten.

DALI

Van Ammelrooy gaat het levensverhaal verwoorden van Dali Asanisjvili. De kleine Georgische vrouw was een baby toen haar vader naar het front vertrok. Hij belandde in Zandvoort en in Beverwijk, waar hij in april 1945 door de nazi's werd gefusilleerd. Het lot van haar vader speelde een grote rol in het leven van Dali.
Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld zegt daar over: "Het verhaal van deze Georgische vrouw is hartverscheurend. Als het dan ook nog eens wordt uitgesproken door zo'n gelauwerde filmster, dan geeft dat onze audiotour een extra dimensie."
Van Ammelrooy noemt het zelf een eer om mee te doen aan het project. Naast de actrice werken ook andere stemacteurs mee aan het project, zoals Roos Eijmers, Jacqueline Kerkhof, Enzo Coenen en Jochum ten Haaf.
De theatrale audiotour, genaamd LICHT, gaat op 2 maart in première tussen de honderden oorlogsgraven in Leusden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.