Utrechtse wethouder wil meer ruimte om mensen met schulden te helpen

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil meer ruimte om de problemen van mensen met schulden op te lossen. Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) deed vandaag in de Utrechtse gemeenteraad een oproep aan de minister om die ruimte te creëren. Volgens Voortman is de gemeente soms niet in staat om schuldenproblemen op te lossen omdat dat wettelijk niet is toegestaan. Wat ze daarmee bedoelde, werd niet duidelijk.
Onlangs oordeelde de Nationale Ombudsman dat overheidsinstanties te veel vanuit zichzelf werken zijn als zij schulden invorderen. Daarbij verliezen ze het perspectief van mensen met schulden uit het oog, waardoor die vaak verder in de financiële problemen komen.
Te vaak brengt het invorderingsbeleid van de overheid mensen met schulden dieper in de financiële problemen, vindt ombudsman Reinier van Zutphen: "Dat moet stoppen. De overheid moet bij het invorderen oog hebben voor de positie en het belang van mensen met schulden."
Volgens Van Zutphen respecteert de overheid de beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd, lang niet altijd. Verder werken overheidsorganisaties langs elkaar heen, met onnodige invorderingsacties tot gevolg. Zo worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. Ook werken gemeentes niet mee aan schuldhulpverlening en leveren ze nauwelijks maatwerk.
Naar aanleiding van de opmerkingen van de Ombudsman riep een aantal partijen in de Utrechtse gemeenteraad de wethouder op om zich meer in te spannen om te voorkomen dat personen verder in de problemen komen als de gemeente belastingen probeert te innen. De wethouder zei dat toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.