Burgemeester gaat collectieve sluitingstijd Amsterdamsestraatweg heroverwegen

© ANP
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen gaat opnieuw kijken naar de collectieve sluitingstijd voor een klein deel van de Utrechtse Amsterdamsestraatweg. Hij zegt een volledige heroverweging te doen, wat wil zeggen dat hij alle voors en tegens opnieuw tegen elkaar gaat afzetten.
De burgemeester deed zijn uitspraak in het vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Raad van State die zich woensdag negatief uitsprak over de collectieve sluitingstijden in Utrecht.
Volgens Van Zanen heeft de Raad van State gezegd dat het principe van collectieve sluitingstijden niet ter discussie staat, maar dat de reden daarvoor extra moet worden toegelicht. De burgemeester zegt al in gesprek te zijn met de ondernemers op dat deel van de Amsterdamsestraatweg.
Van Zanen: "Als onderdeel van de aanpak van de totale Straatweg worden er gesprekken gevoerd, zowel met ondernemers die te maken hebben met deze maatregel als met ondernemers voor wie dat niet het geval is. Ik moet mij opnieuw buigen over de bezwaren, dit is een volledige heroverweging."
Op vragen van de VVD liet de burgemeester weten ook de verhalen van bewoners mee te nemen die voor de sluiting veel overlast ervaarden, en na de sluiting blij waren met de relatieve rust. Van Zanen wil binnen twee à drie maanden een nieuwe beslissing nemen.
Volgens de burgemeester werken de genomen maatregelen goed, met name 's nachts. "De inspanningen van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het rustiger is geworden op de Amsterdamsestraatweg. Dit is af te leiden uit zowel de huidige beleving van de bewoners, ondernemers en passanten, als wel van de bevindingen van de professionele veiligheidspartners."
Raadslid El Abassi van DENK meent dat ondernemers met een migratieachtergrond onevenredig benadeeld worden door de maatregel en pleit voor opheffing. Van Zanen benadrukt dat de achtergrond van de ondernemers geen rol heeft gespeeld en ook niet zou mogen spelen. De maatregelen zijn alleen genomen omdat de overlast in dat deel van de stad onevenredig groot was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.