Duizenden tieners zien af van inenting tegen meningokokken

BILTHOVEN - Van de bijna 132.000 14-jarigen die vorig najaar zijn opgeroepen voor een inenting tegen meningokokken, zijn zo'n 18.000 tieners niet op komen dagen. Vooral in Amsterdam en Zeeland was de opkomst laag, meldt het AD. Utrecht scoort gemiddeld.
Landelijk gezien haalde 86,5 procent van de 14-jarigen de vaccinatie. In Utrecht ging het om 87 procent. Uit de cijfers blijkt dat vooral tieners uit de oostelijke provincies, van Groningen tot Limburg, kiezen voor de inenting. Met Drenthe als koploper met een vaccinatiegraad van 92 procent.
In Zeeland, Zuid-Holland, Flevoland en Amsterdam wordt juist veel minder ingeënt. In Zeeland gaat het bijvoorbeeld om 72 procent, in Amsterdam 77.
Staatssecretaris Paul Blokhuis noemt in het AD het landelijke beeld heel positief. Maar hij maakt zich zorgen over de uitschieters aan de onderkant. "Dat kunnen potentiële brandhaarden worden. We gaan nu uitzoeken hoe we bepaalde doelgroepen beter kunnen bereiken."

VACCINATIEPROGRAMMA

Jongeren van 14 jaar worden sinds kort ingeënt tegen meningokokken. Ten eerste omdat zij zelf gevaar lopen: het aantal gevallen onder deze groep jongeren is hoog. Als ze zich laten vaccineren zijn zij bovendien niet alleen zelf beschermd, maar wordt ook verspreiding onder hun familieleden en vriendjes tegengegaan. Voor het effect van groepsbescherming is het wel nodig dat een groot percentage zich laat inenten.
Met het vaccinatieprogramma wil het RIVM de meningokokkenbacterie indammen. Een groot aantal mensen heeft deze bacterie bij zich, zonder zelf ziek te worden. Maar zo nu en dan dringt de meningokok verder het lichaam binnen en dan kan het een ernstige infectie veroorzaken met in bepaalde gevallen de dood tot gevolg.
Meningokokken is een verraderlijke ziekte want het verloop gaat snel. Soms kan iemand binnen een paar uren ineens erg ziek worden. Het begint met klachten die lijken op een verkoudheid of griep, maar het kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Jaarlijks krijgen 140 mensen de ziekte. Ongeveer 20 van hen overlijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.