De kachel kan uit in de klas: het is Warmetruiendag

Leerlingen en meester gekleed in warme truien.
Leerlingen en meester gekleed in warme truien. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Als je vanochtend de deur uitging, leek het meer op lenteweer. Toch is het vandaag de bedoeling dat je je dik aankleedt: het is namelijk Warmetruiendag. De dag is in het leven geroepen door het Klimaatverbond en het is de bedoeling dat de verwarming een paar graden lager gaat zodat er minder CO2-uitstoot is. Basisschool Het Zonnewiel in De Bilt doet mee en dus werden daar de truien vanochtend uit de kast getrokken.
Meester Sander Dieterman was in alle vroegte al helemaal in de stemming. Hij ontving verslaggever Robert Jan Booij gehuld in dikke trui, met muts en sjaal. Want ondanks de lente-achtige voorspelling vandaag, was het in de vroege uurtjes nog behoorlijk koud. "Ik stond nog gewoon mijn ruiten te krabben hoor", vertelt de meester bij Radio M.

ALTIJD OP STANDJE TWEE

De kachel werd bij binnenkomst uitgedraaid in de klas van Dieterman. "Het is hierbinnen toch nog best wel fris." Normaal gesproken staat de verwaming altijd op standje twee of drie. "Hij staat altijd wel aan, ja. En als het echt koud is buiten, draai ik hem weleens open op de vierde stand."
Maar vandaag kan hij helemaal uit, want de kinderen komen warmgekleed naar school toe. "Voor de school is het belangrijk om de scholieren duidelijk te maken dat het klimaat echt wel een groot probleem is. Er zijn demonstraties en er wordt over gesproken op het nieuws. Ze zijn zich er dus echt wel bewust van. Het is geen oude-mensenpraat meer, maar het is echt iets van nu."
Op Het Zonnewiel is duurzaamheid een belangrijk thema dat regelmatig aan bod komt. "Kinderen leren bij ons dat het anders moet, en we kunnen een bijdrage leveren door mee te doen aan deze dag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.