CNV wil meer jongeren met arbeidsbeperking aan het werk: "Het gaat om meer dan geld verdienen"

© CNV Jongeren
PROVINCIE UTRECHT - Er moeten meer jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk, vindt CNV Jongeren. Om een arbeidsmarkt te krijgen waar ook jongeren met een beperking aan het werk kunnen, heeft de vakbond daarom deze week uitgeroepen tot Week van de Realist.  
"Een realist is een jongere met een arbeidsbeperking die een realistisch beeld heeft over wat ze wel of niet kunnen", laat voorzitter Semih Eski weten aan Radio M vanmorgen. Door het hele land gaan daarom jongeren met een beperking op bezoek bij potentiele werkgevers om ze aan de tand te voelen over hoe inclusief te zijn. "Al die verhalen, inspirerende voorbeelden en succesverhalen bundelen we tot een film en die gaat vanmiddag in premiere."

VOOROORDEEL

Volgens Eski gaat het de goede richting op met de diversiteit van de arbeidsmarkt in Nederland maar is er nog zeker genoeg te doen: "We komen twee problemen tegen. De eerste is het vooroordeel. Veel werkgevers vinden het spannend om mensen met een beperking aan te nemen. We moeten dus nog iets doen aan de beeldvorming. Daarnaast moeten we iets doen aan het beleid op de werkvloer. Als je een persoon met een beperking aanneemt moet je soms ook een aanpassing doen in de organisatie. De mensen hebben ondersteuning nodig bijvoorbeeld", vertelt hij.
Het gaat volgens hem om veel meer dan alleen geld verdienen: "We willen eerlijke kansen voor mensen die willen en kunnen werken. Werk is hartsikke belangrijk. Het gaat om meedoen in de maatschappij. Het is belangrijk om talenten te benutten. Je moet mensen niet onnodig aan de kant laten staan", aldus Eski.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.