125 bussen in de provincie vervangen, 55 worden elektrisch

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht zet groot in op elektrische bussen. Niet alleen worden drie stadslijnen in Utrecht elektrisch, ook op diverse regiolijnen gaan elektrische bussen rijden. Dat heeft de provincie vandaag bekendgemaakt. In totaal vervangt de provincie de komende tijd 125 bussen. 55 daarvan worden elektrisch.
Op dit moment rijdt U-OV elektrisch op de lijnen 1 en 2 in de stad Utrecht. Met de komst van de nieuwe bussen worden ook lijn 3 (Utrecht CS-Overvecht), lijn 7 (Voordorp-Kanaleneiland) en lijn 8 (station Lunetten-Oorsprongpark) aan dat rijtje toegevoegd. Daar zijn circa 35 elektrische bussen voor nodig. De andere twintig worden ingezet op streekdiensten.

GEFASEERD

Welk merk bussen daarvoor aangeschaft wordt, is nog niet bekend. Er loopt nog een aanbesteding. Waarschijnlijk wordt in maart bekend welke leverancier de opdracht krijgt. Op dit moment rijdt U-OV in de stad met bussen van het merk Ebusco, maar daar zijn veel opstartproblemen mee geweest. Zo vielen elektrische bussen stil tijdens de rit of vielen ze gedurende de dag uit.
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat er geleerd is van die problemen. Zo zullen bij de nieuwe elektrische lijnen niet in één keer alle diesel bussen vervangen worden door elektrische exemplaren, maar zal een periode zowel diesel als elektrisch gereden worden. Op die manier moet voorkomen worden dat reizigers bij de halte blijven staan.

EXTRA ZITPLAATSEN

Voor de vervanging van de andere 70 bussen worden 15 nieuwe dieselbussen aangeschaft, ook komen er gemoderniseerde bussen bij. Op drukke regiolijnen worden 15 nieuwe bussen ingezet van 15 meter lang zodat er extra plek komt voor reizigers. Volgens de provincie levert de vervangingsoperatie in totaal ruim duizend extra zitplaatsen op.
Gedeputeerde Dennis Straat: "Met deze vervanging slaat de provincie Utrecht samen met vervoerder U-OV twee vliegen in één klap. Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028. Tegelijkertijd is er, gezien de aanhoudende groei van het openbaar vervoer, dringend behoefte aan extra capaciteit. Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar is."

KOSTEN

De provincie stelt eenmalig vijf miljoen euro extra beschikbaar voor de nieuwe elektrische bussen. Ook komt er jaarlijks een bedrag van 1,3 miljoen euro om meer zitplaatsen te creëren door middel van langere bussen.
De elektrische bussen die in de stad gaan rijden worden op de eindpunten van de lijn opgeladen met snelladers. De elektrische streekbussen worden opgeladen bij de stallingen in Nieuwegein en Zeist. Deze bussen worden vooral tijdens de spits ingezet, omdat ze geen hele dag kunnen blijven rijden zonder opladen.
De 15 dieselbussen moeten vanaf eind dit jaar gaan rijden. De elektrische bussen worden eerst getest en gaan waarschijnlijk vanaf het voorjaar van 2020 de weg op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.