Vakbonden willen met ambtenaren om tafel over verziekte werksfeer provinciehuis

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vakbonden FNV en CNV willen met provincie-ambtenaren in gesprek over de verziekte cultuur op het provinciehuis. Ambtenaren voelen zich onder druk gezet. Dat heeft te maken met het lekken van geheime informatie aan de media in het dossier van de Uithoflijn. "Ik denk dat het nodig is dat we ons er een klein beetje tegenaan gaan bemoeien," zo zegt Ben Hoogendam van de CNV Overheid tegen RTV Utrecht.
De provincie wil weten wie heeft gelekt en haalt daarom de stofkam door het provinciehuis, en heeft zelfs aangifte gedaan. Maar tegen wie, blijft onduidelijk. Volgens de bonden zorgt dat voor veel onrust onder de medewerkers. Ook uit een medewerkertevredenheidsonderzoek bleek dat het vertrouwen in het management is gedaald tot een nulpunt.

ANGSTCULTUUR

"Wij merken dat mensen bevreesd zijn om hierover te gaan spreken", zo zegt Hoogendam. "Mensen zijn bang. Het is niet makkelijk om dat gesprek op te starten, dus dat zullen we voorzichtig met onze leden gaan doen." Door de aangifte van de provincie zullen ook goedwillende medewerkers worden ondervraagd om de lekken te kunnen achterhalen. De hoofdofficier van justitie is bezig met dat onderzoek.
De bonden hopen dat hun gesprekken ervoor zorgen dat de werksfeer in de provincie wat meer ontspannen wordt. Een constructieve handreiking, zo zegt Hoogendam. "Het heeft weinig zin als ik met de vuist op tafel ga slaan. Dat voegt alleen maar meer emotie toe."

FLEXWERKERS

De problemen onder ambtenaren spelen bij de provincie al jaren, bleek al uit eerdere onderzoeken over de Uithoflijn. Naast wantrouwen in de directie van de organisatie is er ook onvrede over de buitensporige hoeveelheid ingehuurde krachten en freelancers. Het verloop onder personeel is daardoor te groot en de loyaliteit aan de provincie te beperkt. "We zijn niet tegen een flexibele schil, maar de verbinding tussen mensen en afdelingen is hierdoor te klein geworden", aldus Hoogendam.
De provincie heeft al meerdere keren toegezegd verbeterslagen door te voeren, maar om dat echt te merken is een lange adem nodig. Dat effect gaat nog jaren duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.