Catharijneconvent toont het leven in de Biblebelt

Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent © Museum Catharijneconvent
UTRECHT - In museum Catharijneconvent is van 7 juli tot 22 september een tentoonstelling te zien over het leven van de gelovigen in de Biblebelt. Getoond wordt waar de opvattingen van deze orthodox-christelijke groep vandaan komen en met welke dilemma's hebben ze te maken hebben.
Het was al lange tijd een wens van Museum Catharijneconvent in Utrecht om een expositie te maken over gelovigen in de Biblebelt. Maar door de gesloten cultuur was dat tot nu toe erg lastig, zegt conservator Tanja Kootte. Volgens haar is de tijd er nu rijp voor.

UITDAGING

Kootte zegt dat het een groep mensen is die iedereen wel kent, maar die minder aandacht krijgt. In de collectie van het museum, dat zich richt op religieuze kunst, is ook niet veel van de Biblebelt te vinden. ''Het is dus een uitdaging ze in beeld te brengen.''
Inmiddels zijn volgens de conservator enkele fotografen benaderd die ''heel interessant'' werk hebben. ''De expositie wordt een mengeling van geschiedenis en eigentijdse fotografie, geluidsopnames en ook eigentijdse kunst.'' Daarbij worden ook families in beeld gebracht. Ook komen kwesties voorbij als hoe je moet omgaan met het internet en homo-emancipatie.

TRADITIONEEL

Hoewel de zogenoemde bevindelijk gereformeerden, die in een strook wonen die van Zeeland tot Overijssel loopt, er nog een traditionele leefwijze op na houden, verandert er volgens Kootte wel een en ander. ''Vroeger zag je de SGP bijvoorbeeld niet voor de camera.''
In de Biblebelt leven veel mensen volgens de voorschriften van de Bijbel. Zo houden zij de zondag nog als rustdag aan, dragen vrouwen een rok en staat er in de huiskamers geen tv maar een orgel. Mensen trouwen er vaak op jonge leeftijd, de gezinnen zijn er vaak groter dan in de rest van het land en de vaccinatiegraad is laag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.