Startschot jaarlijkse Vrijheidscolleges in TivoliVredenburg

© Vrijheidscolleges
UTRECHT - Op dinsdag 2 april wordt in TivoliVredenburg het startsein gegeven van de zevende editie van de serie Vrijheidscolleges in aanloop naar Bevrijdingsdag. Dat gebeurt met een lezing van de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag over 3000 jaar machtspolitiek in Europa.
Schrijfster/muzikant Aafke Romeijn en journalist Charles Groenhuijsen zijn ook te gast in Utrecht en reageren op het betoog van Holslag. In de weken daarna zijn er ruim 40 Vrijheidscolleges in 11 Nederlandse provincies.
Dieuwertje Blok geeft zondag 14 april een 'kidscollege' in de Centrale Bibliotheek in Utrecht, film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz spreekt op dinsdag 16 april tijdens een besloten bijeenkomst op een MBO in Utrecht en op 5 mei is er nog een college van auteur en documentairemaker Natascha van Weezel tijdens het bevrijdingsfestival in park Transwijk.
In andere steden komen onder anderen de auteurs Özcan Akyol, Stephan Sanders en Utrechter Ronald Giphart in actie. In elk college laten de sprekers zich inspireren door de 'Four Freedoms' die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 'In vrijheid kiezen' komt terug in de colleges.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.