Vliegbasis wordt recreatiegebied

SOESTERBERG - Vliegbasis Soesterberg wordt een groen en toeristisch park. Dat staat in een voorlopig ruimtelijk plan dat maandagavond is gepresenteerd.
De vliegbasis wordt na bijna een eeuw ontruimd door Defensie. Dat betekent dat volgend jaar een terrein van in totaal 440 hectare vrijkomt midden in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug.
Platform Hart van de Heuvelrug, waarin onder meer de provincie, Soest en Zeist samenwerken aan de nieuwe bestemming, wil dat de basis een terrein wordt waar de natuur en een militair museum de belangrijkste onderdelen van zijn. Woningbouw en bedrijven moeten de kosten drukken, maar moeten wel passen in de natuur, aldus het concept-plan.
Het nieuwe park kost 55 miljoen, waarvan 7 miljoen nog niet is gedekt. Hart van de Heuvelrug overlegt met Soest, Zeist en de provincie hoe dat tekort moet worden aangevuld.
Van de landingsbanen blijven alleen de strips nog zichtbaar. De aanrijdroutes en de opstelplateaus voor vliegtuigen en helikopters verdwijnen. Een grote open ruimte moet de weidsheid van het gebied benadrukken.
Aan de voet van de heuvel aan de Van Weerden Poelmanweg is een museumkwartier gepland met horeca en parkeerterreinen. Daar neemt over een paar jaar het Nationaal Defensiemuseum zijn intrek. Ook komt er een informatiecentrum voor de Utrechtse Heuvelrug, met een dakterras waar bezoekers over de omgeving kunnen uitkijken.
Het museumkwartier wordt de hoofdingang naar het park. Ook komt er een openbaar-vervoerverbinding met station Den Dolder en het dorp Soesterberg.
Het defensiemuseum komt onder meer in de hangars en shelters van de basis. Bezoekers kunnen die bereiken via tunnels en mogelijk gaat zelfs het grootste deel van het museum onder de grond. Andere hangars kunnen gebruikt worden voor zweefvliegers.
De shelters aan de westkant van de basis gaan naar het bedrijfsleven. Hart van de Heuvelrug denkt aan ondernemers in bijvoorbeeld de audiovisuele sector, omdat die weinig verkeer aantrekken. Dat deel van het park is bereikbaar vanaf de Dolderseweg. De overige shelters worden ingericht voor vleermuizen.
Op het terrein komen verder wandelroutes door de natuur en langs historische plaatsen in de omgeving. Bezoekers van het park worden door greppels gescheiden van natuur die meer rust nodig heeft.
De bedrijven die nu nog aan de vliegbasis grenzen moeten op den duur plaatsmaken voor huizen en kantoren. Aan de andere kant van Soesterberg, aan de Richelleweg, komt een nieuw bedrijventerrein. Ook komen er huizen binnen de hekken van de basis, die uitkijken over het open veld.
Het dorp Soesterberg moet volgens Hart van de Heuvelrug gaan profiteren van de toeloop van dagjesmensen en vakantiegangers. Daarom krijgt het dorp hotels, restaurants, galeries en een evenemententerrein.
De aanleg van het nieuwe park gebeurt in fases, zodat de natuur zich geleidelijk kan ontwikkelen en dieren de kans krijgen om uit te wijken.
Feiten:
- In totaal wordt 440 hectare herontwikkeld
- 380 hectare wordt door het Ministerie van Defensie verkocht aan de regio
- 60 hectare is bedoeld voor de ontwikkeling van een museumkwartier
- De basis is de bakermat van de Nederlandse (militaire) luchtvaart
- De basis bestaat uit circa 25% verharding
- De basis telt zo'n 100 gebouwen, waarvan sommige cultuurhistorisch waardevol zijn
- De afgesloten vliegbasis is bloei- en broedplaats geworden van bijzondere flora en fauna. Er leven 400 verschillende soorten planten, 55 soorten broedvogels en 28 soorten dagvlinders
Lees hieronder het complete conceptplan.

Toekomst vliegbasis groen en toeristisch
Landschaparchitect De Ruiter over de plannen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.