Lintjesregen: feiten en cijfers op een rij

REGIO - In alle 29 Utrechtse gemeenten zijn één of meer inwoners geridderd. We hebben de feiten en cijfers op een rij gezet.
* De meeste van de 260 Utrechtse lintjes (een record) worden uitgereikt in de stad (32), gevolgd door Utrechtse Heuvelrug (24), Amersfoort (21) en Zeist (19).
* In twee gemeenten wordt maar één inwoner in het zonnetje gezet. De meeste lintjes zijn uitgereikt in Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Amersfoort en Zeist.
* De bekendste geridderden zijn radiomaker Will Luikinga uit Baarn, vinoloog Hubrecht Duyker uit Abcoude, en directeur Paul van Vlijmen van het Spoorwegmuseum in Utrecht.
* De lintjesregen van vanmorgen heeft in onze provincie vooral weer veel mannen verrast. Van de 260 onderscheidingen werden er 157 bij mannen opgespeld. Vier gemeenten moesten het stellen zonder geridderde vrouwen: Bunnik, Loenen, Nieuwegein en Wijk bij Duurstede. Er waren ook plaatsen waar juist meer vrouwen dan mannen een lintje kregen: dat was in Houten, en in de oranjegezinde dorpen Baarn en Eemnes.
* Als eerste Utrechter werd Woerdenaar Bol geridderd. Hij zet zich al veertig jaar in voor onder meer landbouw, politiek, welzijn, onderwijs en bankwezen. Bol kreeg zijn lintje van landbouwminister Verburg, die ook in Woerden woont.
* In Houten werden vanmorgen zes inwoners verrast, waaronder het echtpaar Hoogstraten. Het stel is onder meer vrijwilliger bij de Bond van Wapenbroeders, die zich inzet voor veteranen en verzetsstrijders.
* Zeist telt dit jaar 19 lintjes, op drie gemeenten na de meeste. De hoogste onderscheiding was voor professor Bertens, die Officier in de Orde van Oranje-Nassau werd.
* In Wijk bij Duurstede werd alleen vrijwilliger Van den Bogert uit Langbroek verrast. Hij helpt asielzoekers en werkt ook voor de stichtingen Agape in Doorn en Goed Werk in Veenendaal.
* Veenendaal kreeg er dit jaar vier geridderden bij, allemaal Leden in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen is oud-koster Jan Meijerink van de St. Willibrord-parochie. Zoals elk jaar gingen de meeste lintjes naar vrijwilligers die zich inzetten op het terrein van bijvoorbeeld kerk of sport.
* De lintjesregen heeft in Montfoort zeven mensen verrast, onder wie Linschoten-loop-organisator Pauw. In Leusden werden zes inwoners in het zonnetje gezet. Eén van hen is voorzitter Zwart van de plaatselijke oranjevereniging, waar hij al sinds 1970 bij zit.
* In De Ronde Venen werden vanmorgen twaalf lintjes uitgedeeld, terwijl er in Nieuwegein vijf toespraken waren. Van de Nieuwegeiners zijn er vier actief bij de sportverenigingen Vrevok, JSV, Geinoord en Sporting '77.
* Defensie heeft tijdens de lintjesregen twee inwoners van onze provincie geridderd. Kolonel Lorraine uit Soest en kapitein Van der Eijk uit Maarssen werden allebei Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Van der Eijk werkte onder meer in het Militair Hospitaal in Utrecht, in Screbrenica (1994) en hij was betrokken bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Tien andere Maarssenaren werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
* Oud-directeur Faaij van Faaij Scheidingswanden in Vianen is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. De Lopiker zette zich ook in voor kerk, onderwijs en de projectgroep Toekomst van Cabauw. Drie van Faaijs plaatsgenoten werden tijdens de lintjesregen van vandaag eveneens geridderd.
* In Amersfoort zijn tijdens de lintjesregen 21 mensen in het zonnetje gezet. In Leerhotel Het Klooster werd bijna de helft Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de rest Lid. Onder de gelukkigen was ook het echtpaar Frieling, dat zich al jaren inzet voor De Golfbreker. Bij het lokale radiostation doet zij de presentatie, hij de techniek. Alleen in Utrecht en Utrechtse Heuvelrug regende het meer lintjes.
* In zowel Renswoude als Breukelen zijn zes lintjes uitgedeeld tijdens de jaarlijkse lintjesregen. In Breukelen ging de hoogste naar professor Verweel van de Universiteit Utrecht. Het echtpaar Van de Fliert uit Renswoude werd in Den Haag geridderd door minister Rouvoet. Het stel heeft vijf pleegkinderen en een leerboerderij voor mensen met beperkingen.
* Burgemeester Van de Groep van Bunschoten heeft tijdens de lintjesregen zeven inwoners verrast. Vooral vrijwilligers die zich inzetten voor kerken, koren, sportclubs en verenigingswerk werden geridderd. In Rhenen, ook een oranjegezind dorp, kregen vier mensen een lintje. Eén van hen is oud-trainster Van Kuilenburg van gymnastiekvereniging ILO.
* De lintjesregen in de stad Utrecht is neergedaald op 34 inwoners. De meesten kregen er eentje voor hun inzet voor kerk, sport en cultuur. Onder hen is vrijwilligster Van de Meerendonk, die ruim veertig jaar in de patiëntenbibliotheek van het UMC Utrecht werkt. Ook oprichter Van Scharenburg van de Stichting Museum van Zuilen kreeg een lintje opgespeld.
Cijfers Utrechtse lintjesregen op rij:
260 lintjes in totaal, een record.
157 mannen, 103 vrouwen.
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: 1 keer
Officier in de Orde van Oranje-Nassau: 7 keer
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden (Defensie): 2 keer
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 40 keer
Lid in de Orde van Oranje-Nassau: 210 keer
Meeste lintjes:
Utrecht - 32
Utrechtse Heuvelrug - 24
Amersfoort - 21
Zeist - 19
Woerden - 16
Minste lintjes:
Loenen / Wijk bij Duurstede 1
Eemnes / Vianen 2
Bunnik 3
Geen enkele man: Eemnes
Geen enkele vrouw: Bunnik, Loenen, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede
Meer vrouwen dan mannen: alleen Baarn, Eemnes, Houten
Overzicht lintjes per gemeente: http://www.rtvutrecht.nl/omroep/188302

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.