Beversporen ontdekt langs A2 bij Haarrijnseplas: "Wow, dat is gaaf"

Beversporen bij het water langs de A2.
Beversporen bij het water langs de A2. © Natuurmonumenten/Roy Mes
HAARZUILENS - Langs de A2 bij de Haarrijnseplas zijn beversporen gevonden. Volgens boswachter Roy Mes van Natuurmonumenten gaat het om een geweldige ontdekking. "We hebben in het verleden wel eens een zwervende bever gehad op Landgoed Haarzuilens zelf, maar dat het dier nu ook langs de A2 zit, wisten we nog niet. Het is natuurlijk geweldig om zoiets te zien!"
De sporen laten zien dat de bever steeds vaker in de Utrechtse wateren rondzwemt, zegt Mes. "Het gaat steeds beter met de bever. Hij is terug van weggeweest. Vooral in Utrecht is dat bijzonder, omdat het heel lang geleden is dat het dier hier leefde. Dat het dier weer is teruggekomen is heel bijzonder."
Het kan zijn dat er ergens een burcht gebouwd wordt.
Boswachter Roy Mes
Natuurmonumenten durft niet te zeggen hoeveel bevers er nu in de buurt van Haarzuilens zitten. "Vorig jaar is er één gespot. Maar of het er nu meer zijn, dat weet ik niet. Het kan zijn dat er ergens een burcht gebouwd wordt, maar dat heb ik nog niet gehoord of gezien," aldus Mes, die ook de mogelijkheid openhoudt dat de eerder bij Haarzuilens gespotte bever nu langs de A2 zit. 
Volgens Mes is het gebied rondom Haarzuilens zeer geschikt voor bevers, ondanks dat het een drukke omgeving is. "Je hebt er een hoop waterwegen, sloten en plassen. Ook is er een hoop zacht hout, zoals wilgensoorten en populieren. Dat zijn wel bomensoorten waar de bever goed bij gedijt."
Natuurmonumenten is al langer bezig met een onderzoek naar de beverpopulatie in onze provincie en neemt de ontdekking van de sporen langs de A2 daar nu in mee. "Maar dat we ze hier langs de snelweg aantroffen, is in ieder geval al heel bijzonder," besluit Mes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.