Gebroken balk oorzaak ongeluk carnavalswagen 't Goy, bestuurder was niet dronken

Ambulances en politie op de Nachtdijk in 't Goy, rechts de carnavalswagen.
Ambulances en politie op de Nachtdijk in 't Goy, rechts de carnavalswagen. © RTV Utrecht (ingezonden foto)
COTHEN - De Cothense jongeren die gistermiddag op een carnavalswagen in 't Goy zwaargewond zijn geraakt zijn van de kar gevallen door een gebroken balk. Dat staat in een verklaring die de groep aan RTV Utrecht heeft gegeven. De praalwagen strandde onderweg naar huis na een optocht in Schalkwijk.
Volgens de schriftelijke verklaring gaat het om een ongeluk en valt niemand iets te verwijten. De chauffeur, een 19-jarige inwoner van Leersum, heeft niet te hard gereden en was ook niet dronken, schrijven de jongeren, en alle regels bij het bouwen van de kar zijn opgevolgd. De politie bevestigt dat de bestuurder van de trekker geen alcohol had gedronken.

BATMAN

De carnavalswagen met Batman - "Ik ga Bad-man" - als thema reed gistermiddag mee in de optocht van carnavalsvereniging De Platneuzen in Schalkwijk. De groep zegt dat de kar zaterdagmorgen door de organisatie is gekeurd en goedbevonden. Op videobeelden van de optocht is te zien dat de twee etages hoge praalwagen werd bemand door ongeveer vijftien mensen, waarvan een aantal bier uit een plastic beker of blikje dronk.
Dit zijn beelden van de praalwagen in de optocht in Schalkwijk. De tekst gaat verder onder de beelden.
De ongelukswagen in de carnavalsoptocht van Schalkwijk

SLACHTOFFERS

Na de optocht ging het mis op de Nachtdijk in 't Goy. Doordat een balk van de praalwagen afbrak vielen er mensen uit de kar, zegt de groep uit Cothen. Volgens de politie zijn vijf slachtoffers met ernstige verwondingen als botbreuken naar het ziekenhuis gebracht. De groep schrijft dat ze daar voor controle naartoe gingen.
Mogelijk hebben zich daarnaast nog zes of zeven mensen op eigen gelegenheid bij een arts of de spoedeisende hulp gemeld, zegt een politiewoordvoerder. De carnavalsgroep houdt het zelf op één slachtoffer dat met eigen vervoer naar het ziekenhuis is gegaan. Hoe het inmiddels met de gewonden gaat is niet duidelijk.
De carnavalsgroep zegt tegen RTV Utrecht dat ze in beraad is of de kapotte wagen dit seizoen nog gaat rijden. Verder wil ze niets over het ongeluk kwijt.
Mevrouw Kemp die aan de weg woont waar het ongeluk gebeurde en op dat moment haar hond aan het uitlaten was, zegt tegen RTV Utrecht dat de wagen niet extreem hard reed. Hoe het ongeluk precies is gebeurd weet ze niet. "Voor ik het wist lag er een heel groepje jongens op de grond", vertelt de geschrokken buurtbewoonster. Ze hoopt vooral dat het goed met de jongens is afgelopen.

COMPLETE VERKLARING

"Namens de carnavalsgroep willen wij graag schriftelijk reageren. Wat er gisteren is gebeurd daar zijn wij allemaal erg van geschrokken.
Wij rijden als groep al een aantal jaar mee in de omgeving. We bouwen nu ook al een aantal jaren de kar en weten wat de regels zijn en houden ons daaraan. Er is niemand iets te verwijten, de chauffeur heeft niet gedronken en er werd niet te hard gereden. Zaterdagochtend is de kar gekeurd door de Platneuzen uit Schalkwijk en alles was in orde.
Wij willen wel een aantal dingen die geschreven zijn door de media ontkrachten. De kar is niet ingestort en niet gekanteld er is een balk afgebroken waardoor er mensen van de kar zijn gevallen. Wij hadden geen glas op de kar, alles werd gedronken uit plastic of blik.
Verder zijn er vijf personen met de ziekenwagen meegegaan om gecontroleerd te worden in het ziekenhuis. Een is er met eigen vervoer naar het ziekenhuis gegaan.
Wij hebben besloten het bij deze verklaring te laten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.