Opnieuw verdacht pakketje gevonden bij Rabobank Kanaleneiland, omgeving weer vrijgegeven

De omgeving werd afgezet door de politie.
De omgeving werd afgezet door de politie. © Koen Laureij
UTRECHT - Bij de Rabobank in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is opnieuw een verdacht pakketje gevonden. De omgeving van de Amerikalaan en Beneluxlaan was daarom enige tijd afgezet. Meerdere bedrijven werden ontruimd, net als vier woningen.
Twee weken geleden werd in dezelfde omgeving ook al een verdacht pakketje gevonden. Dat bleek toen te gaan om een nepexplosief. Het verdachte voorwerp was dit keer een koffertje, dat op de stoep naast de bank is neergezet. De Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse geweest voor onderzoek, rond 13.30 uur zei de politie dat het loos alarm was en dat de omgeving is vrijgegeven.

INSCHATTING

De politie zegt tegen RTV Utrecht dat het verdachte pakketje direct serieus werd genomen. "Als wij een onbemand voorwerp tegenkomen of we krijgen daar een melding van, dan gaan wij inschatten wat er nodig is. Op basis van die inschatting is de explosieve verkenning ingezet en de EOD ingeschakeld."
De politie gaat er niet vanuit dat het verdachte koffertje van vandaag te maken heeft met het nepexplosief van twee weken geleden. "We onderzoeken altijd alles als er een verdachte situatie is óf als er een verband lijkt te zijn. Maar vooralsnog beschouwen we het als twee aparte incidenten."

BOMPAK

Een omwonende had vanmiddag ook direct de indruk dat de situatie zeer serieus werd genomen, zo vertelde hij vanmiddag tegen RTV Utrecht. "Een robot reed net vanuit een busje van de EOD de Amerikalaan in. Tien minuten later kwam een man in een bompak. Hij liep een paar keer heen en weer. Daarna liep hij terug met een pakketje en dat heeft hij in het busje gelegd."
Ondertussen stonden er de nodige mensen op straat naar het EOD-onderzoek te kijken. "Het hele Rabobank-kantoor is ontruimd. Er is een groot lint over de weg gespannen en daarachter staan bewoners te kijken", aldus de omwonende.
Bommenzoekers waren ter plaatse.
Bommenzoekers waren ter plaatse. © Koen Laureij

NIET BANG

Een andere bewoner vertelde dat ze ziek op bed lag toen de politie aanbelde. Ze moest haar huis uit en daar baalde ze van. Ze zat nu meer dan een een uur buiten op straat te wachten. Hoewel het de tweede keer is dat er een verdacht pakket is gevonden, waren de bewoners niet bang.
Het koffertje stond naast het rabobank-gebouw.
Het koffertje stond naast het rabobank-gebouw. © Koen Laureij
Ook de trams mochten van de politie niet rijden. Rond 13.30 uur meldde U-OV dat het tramverkeer weer werd opgestart.
Politie onderzoekt pakketje op Beneluxlaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.