Kijk eens verder dan Amelisweerd: "Ik kan je zo nog 10 mooie plekken laten zien"

© RTV Utrecht
BUNNIK - Amelisweerd wordt drukker en drukker. Daarom doen de provincie en gemeentes Bunnik en Utrecht er alles aan om recreanten te spreiden over de regio. En ze krijgen een steuntje in de rug van inwoners. Een burgerinitiatief zet de Kromme Rijnstreek in z'n geheel op de kaart.
Op een nieuwe kaart van stichting Geopark zijn alle bijzonderheden van ontstaan tot nu opgesomd. De stichting wil kaart voor kaart de hele Heuvelrug gaan onderzoeken. "We vertellen het verhaal van ontstaan tot hoe het nu geworden is", zegt Marc Hofstra van de stichting. Dit is de nieuwste kaart:
De ontdekkaart van de Kromme Rijnstreek.
De ontdekkaart van de Kromme Rijnstreek. © Geopark Heuvelrug

AMELISWEERD

De route gaat ook langs Landgoed Amelisweerd. Een parel op de Heuvelrug, vindt Hofstra: "Het was ooit totaal anders hier. De Kromme Rijn was dé grote verkeersader van Wijk bij Duurstede naar Utrecht". De rivier was wel 100 meter breed, tot de Bisschop van Utrecht de Kromme Rijn liet afdammen. "Sindsdien is het veel smaller".
Op mooie zondagen zijn er grote verkeers- en parkeerproblemen.
Gemeente Bunnik
Juist dat ingrijpen van de mens vindt Hofstra fascinerend: "Dat heeft het gebied enorm veranderd. Ons hoofddoel is om te laten zien hoe bijzonder het hier eigenlijk is". De kaarten staan vol wetenswaardigheden over het ontstaan, de natuur en cultuurhistorie. Aangevuld met mooie fiets- en wandelroutes.
Amelisweerd moest erop, ook al loopt het qua drukte tegen z'n grenzen aan. "Het is een fantastisch gebied", zegt Hofstra. Maar doel is vooral om het hele gebied erachter ook te verkennen.

OPLOSSINGEN

Maar Amelisweerd moet wel worden ontlast. "Op een paar mooie zondagen in het jaar zijn er grote verkeers- en parkeerproblemen", aldus de gemeente Bunnik. Daarom krijgt het tunneltje bij Fort Vechten betere verlichting, moeten de verhalen over de Kromme Rijnstreek beter verteld worden en krijgt bos Nieuw-Wulven bij Houten een theehuis voor wandelaars.
En ook met dit intitiatief van het Geopark zijn de gemeentes blij: "Het Geopark sluit goed bij ons aan. Zij vertellen een deel van een verhaal over de Kromme Rijn. Al die initiatieven zullen bijdragen aan een goede beleving voor recreanten en hopelijk daardoor minder druk op Amelisweerd".

LANGBROEK

"Ik kan je zo nog 10 mooie plekken laten zien", zegt Marc Hofstra enthousiast. De kaart voert je langs de Kromme Rijn en komt ook langs de Langbroeker Wetering. "Dit is een geweldig stuk natuur met prachtige landgoederen".
Marc Hofstra woonde jaren in het Westen van het land, maar woont nu op de Heuvelrug. Zijn ogen glimmen als hij over het gebied praat: "Ik ben niet voor niets in het gebied komen wonen. Alles hangt met elkaar samen hoe dit gebied is geworden. En dat is zo fascinerend."
UNESCO zegt dat we kansrijk zijn
Marc Hofstra
Juist het ingrijpen van de mens maakt het interessant, vindt Hofstra. "Langbroek betekent moeras, dat was het hier. Maar er moest meer landbouwgrond en plek om te wonen komen. Daarom is de Langbroeker Wetering gegraven". Uiteindelijk ontstonden er veel kastelen en landhuizen langs het water.

UNESCO

Het is slechts één van de vele andere plekken in het Kromme Rijngebied. De stichting wil uiteindelijk een geopark worden. "Er is maar één geopark in ons land. Maar we wonen in zo'n fantastisch gebied, er is zoveel natuur, zoveel historie. Dat is zo mooi!"
Met dat geopark zou de hele Heuvelrug een UNESCO kwalificatie moeten krijgen. Daarvoor moeten alle gemeentes, de provincie en landeigenaren mee zijn. "We zijn al wel in gesprek met UNESCO. Het gebied is interessant genoeg. Vooral door de invloed en de betekenis van het water. Als we dat goed overbrengen, dan zegt UNESCO dat we kansrijk zijn."
Het duurt nog jaren voor die droom van Hofstra en zijn groep vrijwilligers uitkomt. Eerst moeten alle kaarten van de Heuvelrug nog gemaakt worden. De stichting is in gesprek met meerdere gemeentes om geld te krijgen voor de kaarten. Nu zijn er alleen nog uitgebreide kaarten van de Kromme Rijnstreek en Zeist.
Een blik op mooie plekken in de Kromme Rijnstreek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.