Carnavalsvierders mogen alleen tijdens optocht op praalwagen: "Op openbare weg is uit den boze"

De praalwagen van de Cothense jongeren heet 'Bad-man'.
De praalwagen van de Cothense jongeren heet 'Bad-man'. © YouTube Robert Geurts Productie
'T GOY/COTHEN - Het is verboden om op de openbare weg met een praalwagen te rijden waarop carnaval-vierders zitten. Dat staat in de Wegenverkeerswet. Gisteren raakten zeker vijf mensen gewond toen ze uit de aanhanger van een tractor vielen bij het dorp 't Goy.
De jongeren hadden meegedaan met de carnavalsoptocht in Schalkwijk. Daar mocht de praalwagen meerijden aangezien de gemeente een vergunning heeft verleend voor de optocht. Maar, zo benadrukt een woordvoerder nu, die ontheffing geldt alleen tijdens de optocht.
Als de praalwagen na de optocht terug naar huis rijdt is het niet toegestaan nog carnavalsvierders te vervoeren op de aanhangwagen.
Een praalwagen is gewoon niet om personen mee te vervoeren.
Jan-Dirk van carnavalsclub 't Stiekelzwien

RELING KAPOT

De jongeren reden rond 17.30 terug naar hun dorp Cothen toen het mis ging op de Nachtdijk. Een reling begaf het, waarop de groep uit de kar viel. Volgens de politie zijn vijf slachtoffers met ernstige verwondingen als botbreuken naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast is nog minimaal één slachtoffer zelf naar het ziekenhuis gegaan.

ONDERZOEK NAAR ONGELUK

Een woordvoerder van de gemeente Houten zegt dat het aan de politie is om te oordelen over de eventuele schuldvraag. De politie zegt dat het ongeluk nog onderzocht wordt en dat nu nog geen uitspraken gedaan kunnen worden over strafbare feiten. Wel zegt een woordvoerder dat er geen aanwijzingen zijn dat de bestuurder van de tractor, een 19-jarige Leersummer, onder invloed was van alcohol. Volgens de carnavalvierders is er ook niet te hard gereden.
Onze optocht is veilig verlopen. De brandweer en politie waren erbij.
Carnavalsvereniging De Platneuzen
De optocht in Schalkwijk werd georganiseerd door carnavalsvereniging De Platneuzen. Voorzitter Rik van der Werf zegt enorm mee te leven met de slachtoffers van het ongeluk. Wel benadrukt hij dat De Platneuzen niet verantwoordelijk zijn voor het drama omdat het na afloop op de openbare weg ergens anders is gebeurd. "Onze optocht is veilig verlopen. De brandweer en politie waren erbij." 
Op andere plekken in Nederland wordt soms gewaarschuwd dat tijdens ritten voor en na de optocht geen mensen op de praalwagen mogen zitten. Bijvoorbeeld in het Drentse Barger-Compascuum. Daar heeft carnavalsvereniging 't Stiekelzwien vorig jaar zelfs de veiligheidsregels aangescherpt: praalwagens moeten aan strengere eisen voldoen.
Jan-Dirk de Roo zit in het bestuur en het verbaast hem nogal dat de Cothense jongeren met z'n allen op de wagen naar huis reden. "Bij ons is dit sowieso uit den boze. Een praalwagen is gewoon niet om personen mee te vervoeren. Binnen het feestterrein zijn de regels anders, dan gaat alles gewoon stapvoets."

REACTIE JONGEREN COTHEN

De Cothense jongeren hebben eerder vandaag een verklaring gegeven over hun ongeluk. Daarin schrijven ze dat ze weten wat de regels zijn en dat ze zich eraan houden. Verder willen ze niet reageren. De politie verwacht morgen (dinsdag) met meer info te komen over het onderzoek naar het ongeluk.
Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt in UNieuws over het ongeluk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.