St. Antonius werkt voortaan met innovatieve hartlongmachine

© St. Antonius Ziekenhuis
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een nieuwe en innovatieve hartlongmachine in gebruik genomen. Het Antonius, met vestigingen in Nieuwegein en Utrecht, zegt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat met dit apparaat werkt.
Een hartlongmachine neemt tijdens een hartoperatie de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over. Het nieuwe apparaat bevordert het herstel van patiënten na de operatie en is gebruiksvriendelijker voor de specialist, zo schrijft het St. Antonius.
PATIËNT
Volgens specialist Peter van den Barselaar gaat het om een moderne machine. "De nieuwe machine maakt het mogelijk om de ondersteuning tijdens de operatie beter af te stemmen op de patiënt. Om de bloedsomloop en longfunctie te bewaken, hoef ik nu niet meer op elf verschillende schermen te kijken, maar zie ik alle informatie op één enkel scherm."
Juist dat gemak is belangrijk, vindt Van den Barselaar. "Zo kan ik sneller bijsturen als het nodig is, wat belangrijk is voor het herstel van bijvoorbeeld de hersenfunctie en nierfunctie na de operatie. Herstellen de vitale functies goed, dan herstelt de patiënt ook beter."
Het St. Antonius heeft in totaal negen nieuwe machines aangeschaft, die inmiddels allemaal in gebruik zijn genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.