Kasteel Amerongen is in winterslaap, maar de medewerkers zijn klaarwakker

© RTV Utrecht
AMERONGEN - Kasteel Amerongen is in winterslaap. Tot eind maart is het hele huis ingepakt te zien. Maar rustig is het er allesbehalve. De collectiedames zijn druk in de weer om alles af te stoffen en op te knappen voor een nieuw kasteelseizoen.
In een van de vele kamers van het kasteel speurt José van den Brink met een zaklamp naar oneffenheden op stoelen. Op één ervan vindt ze boorsel. "Hier zit houtworm in. De stoelen worden ingepakt en ingevroren".
Kasteel Amerongen.
Kasteel Amerongen. © RTV Utrecht
In een andere kamer is een textielatelier opgetuigd. Tussen alle grote gordijnen en lappen stof weeft Josien Verdegaal aan een groot gordijn uit de hal. "In de winter komen de motten en beestjes tevoorschijn." Samen met haar 'engelen', zoals de vrijwilligers genoemd worden, gaat Josien het textiel door: "Wij hebben al 60 gordijnen. Dus we gaan gewoon door".

LEEG

De winter is al jarenlang de tijd voor het kasteel om orde op zaken te stellen, vertelt adjunct-directeur Waronne Elbers. "Het personeel bleef hier wel om elke week voor de kasteel te zorgen. Maar de familie ging naar de stad. Daar waar de theaters waren en het gewoon warm was."
Vroeger werd alles stevig afgeboend met borstels
Waronne Elbers
De stoelen en tafels zijn allemaal afgedekt met witte lakens, om te voorkomen dat alles onder het stof komt te liggen. In het Engels heet dat "put the house to bed". Elbers legt uit: "Het stof moet niet op de meubels komen. Het zijn namelijk hele oude meubels en stoffen."
Heel voorzichtig met kwastjes en doekjes wordt het stof overal afgehaald: "maar we proberen er ook zo min mogelijk aan te zitten, want schoonmaken geeft weer slijtage. Als je iets vaak wast, dan slijt het ook", legt Waronne uit. Toch denken ze de huidige collectie nog decennialang schoon te houden, omdat het heel voorzichtig gaat. "We zijn hier echt bezig met een verouderingsvertraging".

KOUD

Al het werk gebeurt met heel veel rust. Het kasteel is namelijk open, maar niet op alle dagen. En door de witte lakens is het er sereen en rustig. Waronne: "het geeft wel iets mystieks!" Maar het is ook koud. Slechts op een paar plekken staat verwarming, vertelt José. "soms zijn het temperaturen rond de vijf graden. Dan wil je tussendoor wel even opwarmen."
Haast moet je niet hebben voor dit werk, weten Josien en José maar al te goed. Josien: "we noemen de vrijwilligers niet voor niets engelen. Je moet engelengeduld hebben". "Ik ben wel eens heel ongeduldig, maar niet op dit vlak", lacht José.
Kasteel Amerongen in winterslaap.
Tot eind maart is Kasteel Amerongen in winterslaap te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.