Veenendaal krijgt bredere rondweg met lagere snelheid ondanks miljoenenoverschrijding

© RTV Utrecht
UTRECHT/VEENENDAAL - De provincie Utrecht trekt 50 miljoen euro uit voor een bredere rondweg in Veenendaal-Oost. Dat is inclusief de 18 miljoen aan tegenvallers die eind vorig jaar bekend werden. De maximumsnelheid op de rondweg wordt verlaagd van 80 naar 70 kilometer per uur. Dat heeft een meerderheid in de Provinciale Staten besloten.
Om geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof nog meer te beperken komt bij de Prins Clauslaan een ongelijkvloerse kruising. Daarnaast gaat de gemeente Veenendaal geluidsschermen plaatsen.

SNELHEID

Meerdere partijen in de Staten zien een bredere rondweg niet zitten. Het is volgens de tegenstanders slechter voor de omgeving, waar veel nieuwbouwhuizen staan. Maar er moet volgens de provincie en de gemeente wel wat gebeuren, want nu staat het regelmatig muurvast op dit punt in Veenendaal. Met een lagere snelheid van 70 kilometer per uur komt gedeputeerde Dennis Straat de tegenstanders tegemoet. Meerdere partijen probeerden het maximum nog verder omlaag te krijgen, maar deze pogingen leidden tot niets.
Een maximumsnelheid van 70 in combinatie met verbreding is volgens de gedeputeerde de beste oplossing om overlast zoveel mogelijk te beperken. Coalitiepartij GroenLinks stemde, samen met een handje oppositiepartijen, alsnog tegen het plan. Een verbreding is voor hen een 'no-go'.

BLIJE WETHOUDER

De gemeente Veenendaal is blij met de bijdrage voor de rondweg. Wethouder Engbert Stroobosscher was elke vergadering op de publieke tribune te vinden wanneer er bij de provincie over de N233 werd gesproken. De gemeente Veenendaal kon de miljoenenkosten, en de overschrijding daarvan, bij lange na niet zelf opbrengen.
"We zijn heel blij dat de provincie met ons wil investeren", aldus Stroobosscher na afloop. Vooral de verdieping bij de Prins Clauslaan stemt hem tevreden. Hij is opgelucht dat een meerderheid samen met de gemeente miljoenen in de verkeersader steekt. "Voor de bereikbaarheid van Veenendaal en de bedrijventerreinen is dit erg belangrijk."
Veenendaal betaalt voor de aanpak van de weg 9 miljoen euro. De resterende kosten van 50 miljoen zijn voor rekening van de provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.