Wolven steeds dichter bij Midden-Nederland

© Pixabay
UTRECHT - De kans dat we in Midden-Nederland vaker wolven zullen zien wordt steeds groter. Nadat vorig jaar een wolf in Veenendaal werd gespot en een soortgenoot zich in Bunschoten aan een schaap vergreep is nu bevestigd dat een wolvin zich definitief op de Noord-Veluwe heeft gevestigd. Daarmee is de wolf na een afwezigheid van ongeveer 150 jaar terug in Nederland.
Terwijl de wolvin het afgelopen half jaar bezig was haar territorium af te bakenen is er ook een mannelijk exemplaar in haar omgeving ontdekt. Volgens de provincie Gelderland blijkt dat uit DNA-onderzoek op gevonden uitwerpselen. Nu er een mogelijk sprake is van een paar bestaat er een kans dat er komend voorjaar jonge wolfjes bij komen. Dan woont er zelfs een roedel op de noordelijke Veluwe.

WOLVENPLAN

Eind maart praten vertegenwoordigers van Gelderland met veehouders, natuurbeheerders en gemeenten over de gevolgen. De eerste drie jaar vergoedt de provincie alle schade die wolven aanrichten. De provincies hebben daarover onlangs een gezamenlijk wolvenplan opgesteld.
Een jaar geleden beet een wolf bij Bunschoten een schaap dood.
Een jaar geleden beet een wolf bij Bunschoten een schaap dood. © RTV Utrecht
Veel natuurbeheerders zijn blij met de langverwachte terugkeer, omdat het dier aan de top van de voedselketen staat en daardoor zorgt voor natuurlijke selectie. Veeboeren, met name schapenhouders, maken zich zorgen. Zwervende wolven die nog geen eigen jachtgebied hebben grijpen ook schapen om in hun onderhoud te voorzien. Zo werd een jaar geleden een schaap uit een kudde bij Bunschoten door een wolf gedood.

WILD UIT DE BOSSEN

Wolven wonen en jagen op een oppervlakte van gemiddeld 225 vierkante kilometer. Onderzocht wordt nog hoe groot het leefgebied van de 'Nederlandse' wolvin is. Voor zover bekend heeft ze sinds ze op de Noord-Veluwe loopt daar niet één schaap aangevallen. Aan haar keutels is te zien dat ze leeft van wild uit de bossen.
De laatste wolf in Nederland werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gezien. Sinds het dier in 1982 een beschermde status kreeg is de soort weer in opmars naar Noordwest-Europa. Nederland is een van de laatste landen waar hedendaagse wolven zich laten zien en ook in de provincie Utrecht zijn de dieren al gespot. Overigens lijkt er inmiddels ook een wolvin op de Midden-Veluwe te wonen. Daarover komt volgende maand zekerheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.