Door opklaringen redelijke kans om supermaan te zien

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Met een beetje geluk is de zogenoemde supermaan boven de provincie Utrecht vanavond goed te zien. Volgens weerbureau WeerOnline drijven er wolkenvelden voorbij, waardoor het hemellichaam mogelijk aan het zicht onttrokken wordt, maar er zijn ook opklaringen.
Om 16.53 uur is het volle maan en een klein uur later komt hij in het oosten op, terwijl de zon in het westen achter de horizon zakt. Daarna, aan het begin van de avond, zijn de omstandigheden het best om het natuurverschijnsel te bekijken. Omdat de maan op dit moment dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan lijkt hij veel groter en is ook het maanlicht feller.
De afstand tussen de maan en de aarde wisselt tussen 406.697 en 356.410 kilometer, omdat de baan die maan om ons heen beschrijft ovaal is. Op dit moment is de maan ongeveer 363.300 kilometer van ons verwijderd.
Vorige maand was er ook een supermaan te zien. Toen vond er tegelijkertijd een maansverduistering plaats, waardoor de maan bloedrood kleurde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.