Politiek Bunschoten ontevreden over late reactie op homo-discriminatie

Jaap Koelewijn spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Bunschoten.
Jaap Koelewijn spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Bunschoten. © RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bijna alle politieke partijen in Bunschoten zijn ontevreden met de reactie van wethouder Alice Kok-van de Geest op de homo-discriminatiezaak. De wethouder liet donderdag tijdens een vergadering weten dat de omstreden homo-uitspraak door de sociaal rechercheur 'niet gemaakt had moeten worden' en dat alle LHBT-ers welkom zijn in de gemeente.
Ze reageert daarmee op de rechtszaak van Jaap Koelewijn tegen de gemeente Bunschoten. Jaap denkt dat hij zijn uitkering is verloren door discriminatie. Tijdens een gesprek met de sociale dienst in 2016 werd tegen hem gezegd: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?" Vorige week behandelde de Centrale Raad van Beroep zijn zaak. De uitspraak is volgende maand.

TE LAAT

Tot nu toe liet de wethouder steeds weten dat ze inhoudelijk niet zou reageren zolang de zaak bij de rechter ligt. Dat er nu toch een reactie kwam riep veel vragen op. "Waarom uitgerekend nu?", vroeg Arjan van Twillert van de SGP. "Waarom niet eerder?"
Ook de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) en het CDA wilden weten waarom er nu pas een reactie kwam. "Het klinkt een beetje alsof u de ophef betreurt en daarom nu met deze verklaring komt", reageerde Ariean van de Groep van het CDA. Daarmee verwees de partij naar de regionale en landelijke media-aandacht voor de zaak.

OPENBAAR

De wethouder liet weten dat het college de privacy van de betrokkenen wilde beschermen. Dat ze nu toch een reactie wilde geven komt, volgens haar, omdat de zaak inmiddels openbaar is. "Het is zelfs op televisie geweest", lichtte Alice Kok - van de Geest toe.
Kok liet weten "blij te zijn" nu iets te kunnen zeggen over de zaak. "Ik betreur het zeer dat het de betrokken cliënt zo heeft geraakt. En ik wil na de uitspraak van de rechter in gesprek gaan met alle betrokkenen. Dan kunnen we kijken welke passende maatregelen worden getroffen."

ADVOCAAT

De wethouder werd door het CDA ook gevraagd te reageren op de uitspraken van de advocaat van de gemeente. "Die advocaat noemt de uitspraak van de rechercheur niet ongepast of ongeoorloofd, maar overbodig en zelfs goed bedoeld", lichte Van de Groep toe.
Hierop liet de wethouder weten dat zij niet precies wist wat de advocaat namens het college zou gaan zeggen. "Maar 'onnodig' kan in een rechtszaak heel erg passend zijn", aldus Kok - van de Geest.

MAATREGELEN

Ook de VVD stelde kritische vragen aan de wethouder. "Ik ben echt geschrokken van de uitspraken", vertelde raadslid Juliette de Graaf. "Welke maatregelen zijn getroffen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurd?"
Hoewel de wethouder pas na de uitspraak van de rechter over maatregelen in gesprek wil gaan, liet zij weten dat er in juni al contact is geweest met de directeur van de sociale dienst. "Toen is al besloten dat het onverstandig was om deze rechercheur tijdens de looptijd van de casus in te zetten op fraudezaken in Bunschoten."
De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is op 26 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.