Marie Kondo-trend kost kringloopwinkel Wawollie kapitalen: 'Ruim 20.000 euro afvalgeld betaald'

© Bram Muller
UTRECHT - De zogenoemde 'ontspullingstrend', die dankzij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo nieuw leven is ingeblazen, is kringloopwinkels een doorn in het oog. De veelvoud aan "onverkoopbare meuk" kost hen handenvol geld, stelt kringloopwinkel Wawollie.
Afgelopen jaar moest Wawollie Kringloop Utrecht ruim 20.000 euro betalen voor afval, vertelt Wawollie-oprichter Hans Messie. "Iedere gemeente heeft hierin een ander beleid, maar in Utrecht moeten kringloopwinkels nog altijd zelf betalen. Heel vreemd. Burgers mogen gratis storten, maar als wij het eerst uitzoeken om recycling en hergebruik te bevorderen, dan worden de spullen van de particulier ineens gezien als bedrijfsafval. En dat terwijl we de gemeente juist meer afval ontnemen."
De oprichter is "heel blij" dat zoveel mensen hun oude spullen van hun zolder, kledingkasten en lades doneren. "Maar we zien ook dozen vol spullen die we direct moeten weggooien omdat ze kapot, vies of incompleet zijn. Het geld dat we voor dit afval moeten betalen, kunnen we dus niet meer aan het goede doel geven."

GESPREKKEN MET GEMEENTE

Wawollie zit in augustus precies vijf jaar in Utrecht. Al sinds die tijd zijn er gesprekken met de gemeente, zegt Messie. "Wij hopen dat de gemeente inziet dat wij slechts restmateriaal van de particulier overhouden en dat we zelfs voorsorteren in de basisstromen die de gemeente ophaalt. We zouden hierover een regeling willen treffen met de gemeente zodat ons afval niet meer wordt gezien als bedrijfsafval."
Messie onderstreept dat donaties nog altijd van harte welkom zijn. "Het is heel fijn dat mensen aan ons denken als ze spullen wegdoen. We hopen echter wel op begrip dat we vooralsnog selectief moeten zijn; alleen compleet, onbeschadigd en goede spullen kunnen we verkopen voor het goede doel."
Een woordvoerder van de gemeente zegt in een reactie dat ze kringloop willen stimuleren en dat de gemeente graag verder in gesprek gaat met Wawollie. Met andere kringloopwinkels zijn volgens de woordvoerder ook wel afspraken gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.