Petitie aangeboden in Den Haag: "Elk kind heeft recht op onderwijs en zorg op maat"

Angela van Wijk met haar dochter Tatum.
Angela van Wijk met haar dochter Tatum. © RTV Utrecht
UTRECHT - Er moet beter onderwijs en betere zorg voor 200.000 kinderen komen in Nederland. Dat vinden zeven jeugdhulporganisaties, waaronder Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Het gaat om kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben. Bovendien moeten onderwijs en zorg beter op elkaar aansluiten om maatwerk te kunnen leveren. Daarom overhandigden vier kinderen namens de organisaties een petitie aan de Tweede Kamer.

TUSSEN WAL EN SCHIP

Eén van die kinderen is Tatum van Wijk uit Vleuten. Ze heeft een verstandelijke beperking en autisme. "Daarom gaat ze naar speciaal onderwijs", legt moeder Angela van Wijk uit. Tatum ging eerder ook al naar een speciale school. Toch zat ze daar niet op haar plek. "Ze kreeg onderwijs voor kinderen met spraak- en taalproblemen, maar dat is bij mijn dochter niet aan de orde. Ook de school gaf aan dat ze daar niet past en om die reden te veel aandacht opeist in de klas." Hulp bij het zoeken naar alternatief onderwijs kreeg Angela niet. "Tatum dreigde tussen wal en schip te raken, dus ging ik zelf op zoek naar een geschikte school. Gelukkig zit ze nu op een hele fijne plek. Daar kijken ze naar wat mijn kind nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen."
Mijn kind dreigde tussen wal en schip te raken, dus ging ik zelf op zoek naar een geschikte school.
Angela van Wijk

MAATWERK

Zoals Tatum zijn er nog 200.000 kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. "Voor een deel van deze kinderen is die hulp geregeld, maar voor een te grote groep nog niet", vertelt Maartje van der Rijt van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. "Het is belangrijk dat de vraag van ouders en kinderen centraal staat. Ieder kind heeft recht om te leren. Ik denk niet dat er één oplossing is voor alle kinderen. Het gaat juist om maatwerk, waarbij zorg en onderwijs nauw samenwerken. Het ene kind heeft lichte ondersteuning nodig, in de vorm van advies bijvoorbeeld. Andere kinderen hebben juist behoefte aan zorg in de klas."

PETITIE

Een voorbeeld van een oplossing is een extra docent of ondersteuner in de klas. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in tijden van grote lerarentekorten. "Daarom bieden we vanmiddag een petitie aan waarin we ervoor pleiten dat er extra wordt geïnvesteerd in het personeel. Zowel aan de kant van de jeugdzorg als de kant van het onderwijs", zegt Van der Rijt.
Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij Tatum in Vleuten
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Maartje van der Rijt van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.