Overvechters willen af van slecht imago: "Het emmertje is vol"

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Overvechters willen af van het slechte imago van de Utrechtse wijk. De gemeente wil de komende jaren veel investeren in het verbeteren van Overvecht, maar intussen komt wel de prostitutiezone weer terug, zijn er plannen voor een extra coffeeshop en is er veel criminaliteit.
In Buurtkamer De Klop in Overvecht zit Cor Mulder. Hij woont al 52 jaar in de wijk Overvecht en hij vindt het een mooie wijk. Hij komt vaak in de buurtkamer waar Overvechters naartoe kunnen om koffie te drinken of andere activiteiten te organiseren.
Buurtkamer De Klop in Overvecht
Buurtkamer De Klop in Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Cor maakt zich zorgen om de wijk: "Het glijdt als zand tussen je vingers door. Dan ben je een beetje machteloos, maar ik wil niet de moed opgeven."
Meer Overvechters maken zich zorgen, zoals Els Wegdam, voorzitter van de wijkraad. "Het is meer dan genoeg, het emmertje is vol. Wie wil hier straks nog gaan wonen? Met aan de ene kant een hoerenkast en aan de andere kant een opiumkit?"
De bewoners hebben er zo'n genoeg van dat ze een petitie zijn gestart tegen de komst van het nieuwe Zandpad. De teller staat inmiddels op 3500 digitale handtekeningen en 1500 schriftelijke. De initiatiefnemer van die petitie is Sofyan Al Kandoussi.
 "De terugkeer van het nieuwe Zandpad is niet het goede voor Overvecht. Dat is het slechte willen voor Overvecht en daardoor gaan mensen het gevoel krijgen dat de gemeente niet oprecht is in de wensen voor Overvecht", zegt Al Kandoussi.

SAMEN VOOR OVERVECHT

De gemeente Utrecht is bezig met het plan 'Samen voor Overvecht'. Een plan om de wijk drastisch te verbeteren. Deze week wordt de inhoud bekend. Wat we wel al weten is dat bijvoorbeeld het woningaanbod wordt veranderd. Zo komen er meer buurten, zoals het Antoniuskwartier bij het oude ziekenhuis, met koopwoningen en zal het aantal sociale huurwoningen verminderen. Op die manier hoopt de gemeente de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.
Wijkwethouder Kees Diepeveen zou er zelf best willen wonen, zegt hij: "Overvecht is een grote wijk met heel veel verschillende karakters. Er zijn fantastisch mooie plekken, maar er zijn ook plekken waar het minder is. Maar die plekken waar het minder is, daar gaan de corporaties de komende jaren juist investeren in bijvoorbeeld de renovatie van de tienhoogflats."

VEILIGHEID

Toen Cor Mulder ruim vijftig jaar geleden nog maar net in Overvecht woonde en kinderen kreeg, kwam hij vaak in het Gagelpark. Dat was een fijne en veilige plek om met je gezin naartoe te gaan. Nu denkt hij daar anders over: "Daar gebeuren zulke vervelende dingen allemaal. Ik voel dat ik hierdoor in mijn hart wordt getroffen. Dat is onze mooi plek, en met ons bedoel ik iedereen die mee wil doen. Maar dat ze het toch niet voor elkaar krijgen om het daar veilig te krijgen, dat is jammer."
Ook Sofyan Al Kandoussi maakt zich zorgen om de veiligheid, zeker door de terugkeer van de prostitutiezone. "De gemeente investeert miljoenen in Overvecht om de leefbaarheid te verbeteren, om de kwetsbaarheid te verminderen en om de veiligheid te verbeteren. En wat doet diezelfde gemeente? Het plaatst een prostitutiezone waarvan deskundigen al aangeven dat het criminaliteit aantrekt."
Prostitutiezone Overvecht
Prostitutiezone Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Wijkwethouder Kees Diepeveen denkt dat de veiligheid bij het nieuwe Zandpad goed te controleren is: "Er zijn vier extra's toezichthouders in de wijk. Zij doen heel goed werk. We zijn bezig met een hele gerichte inzet op het bedrijventerrein om het daar veiliger te maken. Daar zijn afgelopen jaren ook allerlei acties geweest. Het heeft onze aandacht."

MOOIE WIJK

De drie Overvechters, Cor Mulder, Sofyan Al Kandoussi en Els Wegdam houden van hun wijk, maar ze willen wel dat het snel beter wordt. Cor overweegt soms te vertrekken, maar er zijn nog geen concrete plannen.
Sofyan wil niet weg uit de wijk: "Ik hou van de wijk en echt tot aan mijn dood zou ik het goede voor de wijk willen. Ik wil gewoon dat het een mooiere plek op aarde wordt. Dat mensen hier fijn wonen."
Deze week zal de gemeente de plannen voor Overvecht bekendmaken.
Overvecht moet een beter imago krijgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.