Utrecht wil meer kantoren: in stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum staat bijna niks leeg

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Utrecht wil weer meer kantoren gaan bouwen. Dat is opvallend omdat de afgelopen jaren veel kantoren leegstonden. Veel van die panden werden omgebouwd tot woningen en horecagelegenheden. Maar de stad groeit snel, zowel het aantal inwoners als de werkgelegenheid. De komende jaren komen er tienduizenden banen bij. Maar voor al die banen moet wel een werkplek zijn.
"Veel bedrijven willen naar Utrecht komen en kunnen op dit moment geen passende locatie vinden voor een kantoor", zegt de Utrechtse wethouder van ruimtelijke ontwikkeling Klaas Verschuure. En dat terwijl er aan de rand van de stad nog veel panden leegstaan. Volgens Verschuure (D66) heb je als stad leegstand nodig om bedrijven naar je toe te halen. "Dat is de zogenoemde frictieleegstand, die moet tussen de vijf en zes procent zijn. Je ziet dat die over Utrecht gemiddeld op 5,6 procent staat. Maar in het stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum, de twee hotspots in de stad, zijn ze daar helemaal doorheen."

VOORKEURSLOCATIE

Bedrijven kunnen zich nu dus niet vestigen op populaire plekken in de stad en dat is volgens de wethouder een probleem. Een logische gedachte is dat de bedrijven zich dan vestigen aan de rand van de stad, waar nog wel genoeg leegstaat. Maar zo simpel is het niet, zegt Verschuure: "Heel veel bedrijven hebben een specifieke voorkeur waar ze zich willen vestigen. Ze vinden een locatie waar nog plek is, bijvoorbeeld op Lage Weide, wat minder geschikt."
Voor veel bedrijven ligt de voorkeur dus bij een vestiging in hartje Utrecht of Leidsche Rijn. Dat zou betekenen dat vooral daar bijgebouwd moet worden. Maar de provincie zei onlangs nog dat ze een rem wilde zetten op nieuwbouw van kantoren. Waar mogen die nieuwe kantoren dan wel gebouwd worden?

BOUWEN MET BEPERKINGEN

Tot 2027 mag de stad Utrecht van de provincie beperkt bijbouwen. In het stationsgebied geldt geen maximum, maar in de twee andere populaire gebieden, Leidsche Rijn Centrum en Papendorp, zijn wel beperkingen opgelegd. Zo mag in Leidsche Rijn maximaal 207.000 m2 worden bijgebouwd en in Papendorp geldt een maximum van 138.000 m2.
"Het is heel goed om kritisch te kijken waar je kantoren toevoegt", zegt Verschuure. "Wat we alleen zien is dat we de afgelopen jaren veel kantoren hebben getransformeerd naar woningen. Daarvan zeggen we nu: dat is niet meer in elk geval verstandig om te doen. Daar willen we kritisch naar kijken en als we het toch doen willen we kijken of we die vierkante meters aan kantoor die we weghalen ergens anders in onze stad kunnen toevoegen."
De gemeente hoopt op flexibiliteit van de provincie. Zo zijn er in de Merwedekanaalzone meerdere kantoren gesloopt, zodat daar woningen gebouwd kunnen worden. De gemeente hoopt dat die gesloopte kantoorpanden op andere locaties 'toegevoegd' kunnen worden, bijvoorbeeld in de omgeving van Leidsche Rijn Centrum en in de buurt van de Galgenwaard. Nu kan dat nog niet, maar de gemeente zou graag zien dat daar verandering in komt.
Er moet wel echt iets gebeuren in de stad, zegt de wethouder. Bedrijven die zich niet op de gewenste locatie kunnen vestigen, raak je kwijt. Onder meer de Amsterdamse Zuidas is een concurrent. "Je ziet dat bepaalde bedrijven die zich in het Utrechtse stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum willen vestigen, maar dat niet kunnen, vertrekken naar andere gebieden", zegt Verschuure. "Maar niet in onze regio. Dus die landen niet ergens anders in Utrecht."

INTERESSANTE AMBITIE

Gedeputeerde Mirjam Maasdam staat niet onwelwillend tegenover de inzichten van Verschuure. Met name in het stadscentrum bieden de provinciale bepalingen wel mogelijkheden om te bouwen. ''Verschuure heeft een interessante ambitie geformuleerd. We zullen de eventuele plannen moeten toetsen, maar er is wel degelijk ruimte voor.''
Interview met wethouder Klaas Verschuure over de bouw van kantoren in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.