Moordverdachte uit Hoogland heeft geen idee waarom hij zijn vriendin ombracht

© AS Media
HOOGLAND - Ronald 'Ron' K. uit Hoogland heeft geen idee waarom hij eind vorig jaar zijn vriendin om het leven heeft gebracht. Dat zei de 54-jarige man vandaag tijdens een voorbereidende zitting in een volle zaal van de Utrechtse rechtbank. Het openbaar ministerie heeft hem moord dan wel doodslag ten laste gelegd.
De 50-jarige Wilma de Jager werd op vrijdagmiddag 14 december vorig jaar dood gevonden in het huis van K. op de Hoge Geeren in Hoogland. Ze was gewurgd en vervolgens met een mes of een ander scherp voorwerp in haar hals en nek gestoken.

FATALE RELATIERUZIE

Volgens de politie ging aan het drama vermoedelijk een ruzie in de relationele sfeer vooraf. Ron K. en zijn vriendin woonden niet samen en zouden op de bewuste vrijdagmiddag hebben afgesproken om over hun relatieproblemen te praten. Hoe dat gesprek zo gruwelijk uit de hand kon lopen is nog onduidelijk.
De verdachte heeft bekend dat hij zijn vriendin heeft gedood. Maar de grote, breedgeschouderde man met kaalgeschoren hoofd zegt zelf dat hij geen idee heeft waarom hij tot zijn daad is gekomen. K. wordt op dit moment door een psycholoog en psychiater onderzocht om vast te stellen of bij hem sprake is van een psychische stoornis.

SPIJT

In de rechtszaal zei de Hooglander herhaaldelijk dat hij enorm veel spijt heeft van zijn daad. Hij hoopt dat hij ooit de moed kan opbrengen om de nabestaanden toe te spreken. De zaak heeft de hechte dorpsgemeenschap in Hoogland zwaar geschokt. Maar vooral voor familie en vrienden van het slachtoffer was de klap groot. Dat bleek ook uit het grote aantal belangstellenden uit de omgeving van Bussum en Naarden bij de korte pro-formazitting.
Ron K. en zijn vriendin werkten beide in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. K. op de afdeling radiologie en Wilma de Jager als secretaresse. Ook daar is met afschuw op het drama gereageerd. Wilma de Jager was moeder van drie kinderen. Haar dochter zat vandaag vlak achter de verdachte in de zaal.

VOLGENDE ZITTING

De zaak wordt voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het dossier nog niet klaar is. De verdachte moet nog uitgebreid worden verhoord. En behalve het psychisch onderzoek, is ook het forensisch onderzoek bij het NFI nog niet afgerond.
Op 11 april is er daarom eerst nog een zogenoemde regiezitting. Dan kunnen er eventueel nog aanvullende onderzoekswensen worden ingediend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.