Basisschoolleerlingen Odijk bezoeken voedselbank Zeist: ''Hopelijk gaan ze erover praten''

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
ZEIST - De voedselbank in Zeist heeft vandaag zijn deuren geopend voor de leerlingen van basisschool de Vonk uit Odijk. Die liepen een middag met de vrijwilligers mee: ''Als je er zelf zit, zie je hoe lastig het is.''
Henk Nimeijer is vrijwilliger bij de voedselbank en staat de leerlingen al op te wachten. Hij hoopt dat het bezoek van de kinderen zal helpen bij het weghalen van de schaamte voor gebruik van de voedselbank. "De voedselbank moet een normaal iets zijn, alsof je naar de dokter of de tandarts gaat."
Volgens Henk zijn juist basisscholieren bij uitstek geschikt om het taboe te doorbreken: "Kinderen zijn mondig, praten altijd ergens over en die hebben geen rem". Wanneer kinderen gaan praten over de voedselbank, zal het onderwerp steeds normaler worden, hoopt Henk. Colin van 11 vindt in ieder geval al dat schaamte niet nodig is: "Je krijgt eten en dat helpt je voor je leven."

VERDELEN

De kinderen gaan aan de slag en krijgen een voedselpakket vol met brood, fruit, groenten en thee. De producten moeten ze over de borden verdelen in verschillende maaltijden voor een gezin van vier personen. Op deze manier worden de scholieren zich er bewust van hoe het leven met weinig eten is.
"We hebben wel gemerkt dat het niet simpel is om alles te verdelen", vertelt Emma van 10 jaar. "Want zij hebben natuurlijk minder geld dan anderen."
Inmiddels zijn de mini-vrijwilligers druk bezig met het inpakken van theezakjes. Ze zijn zo gedreven dat het uitloopt op een wedstrijdje jongens tegen de meisjes. De stapels verpakte zakjes groeien. "Volgens mij gaan de jongens winnen", zegt Emma. "Maar wij hebben ook al veel", moedigt Noëlia aan.

RECLAME

Colin heeft deze middag al veel geleerd en vindt het mooi dat hij door dit werk mensen kan helpen. "Wanneer je reclame ziet dan voel je niks maar je zit hier nu zelf en dan zie je wel hoe lastig dit is en hoe weinig mensen krijgen."
Het verrast Henk hoe enthousiast en betrokken de kinderen zijn. Emma is enthousiast en ziet dit werk wel zitten: "Ik denk dat ik dit later ook wel ga doen. Niet omdat het super leuk is, maar om andere mensen te helpen."
Basisschoolleerlingen uit Odijk bezoeken de voedselbank in Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.