Amersfoort wil Vathorst verder uitbreiden; hoogbouw onwaarschijnlijk

Vathorst groeide de afgelopen twintig jaar als kool
Vathorst groeide de afgelopen twintig jaar als kool © RTV Utrecht
AMERSFOORT - De nieuwe woonwijk Vathorst Bovenduist kan een oplossing bieden voor de woningnood in Amersfoort. Dat zegt wethouder Hans Buijtelaar. Amersfoort wil tot 2030 minstens 13.000 nieuwe woningen bouwen. De gemeente Amersfoort houdt vanavond een inloopbijeenkomst over de nieuwe wijk.
De plannen voor Bovenduist zitten nu nog in het beginstadium. "We zijn nog lang niet zover om te zeggen wat voor type wijk dit gaat worden," zegt Buijtelaar. Zo moet de gemeenteraad eerst nog over de nieuwe wijk beslissen. "Om de raad te voeden, houden we vanavond een inloopbijeenkomst. Zo kunnen we van betrokkenen in de omgeving alvast horen wat zij belangrijk vinden."

WONINGNOOD

De nood om te bouwen is hoog volgens Buijtelaar. Bovendien is er weinig ruimte om 13.000 nieuwe woningen te bouwen in de huidige stad. Dat zou wel goed kunnen in Vathorst Bovenduist, dat ten noord-westen van Vathorst komt te liggen. Vathorst groeide de afgelopen twintig jaar als kool. Het stadsdeel telt nu rond de 30.000 inwoners.
Bewoners die vanavond naar de inloopbijeenkomst komen, kunnen nog geen kant en klare woonplannen verwachten. "Daar is het echt nog veel te vroeg voor," zegt Buijtelaar. Volgens de wethouder is het wel onwaarschijnlijk dat er hoogbouw komt. "Je zit daar aan de rand van Vathorst, daar zie ik hoogbouw niet zo snel passen."

NIEUWE ONTSLUITING

Hoewel de plannen dus nog pril zijn, is al wel nagedacht over een nieuwe ontsluiting. Door de snelle groei staat de bereikbaarheid van Vathorst nu al onder druk. Enkele jaren geleden is de gemeente daarom ook al begonnen met het voorbereiden van een nieuwe ontsluiting van Bovenduist naar de A1.
Bewoners en betrokkenen die ideeën hebben over de nieuwe wijk zijn vanavond om 19.00u welkom in Informatiecentrum Vathorst.
Radio M in gesprek met wethouder Hans Buijtelaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.