Goed afval scheiden levert Woerdenaren geld op

© Caspar Huurdeman
WOERDEN - Twee derde van de inwoners van Woerden krijgt dit jaar geld terug van de gemeente omdat ze hun afval goed hebben gescheiden. In totaal geeft de gemeente bijna 340.000 euro terug via de afvalstoffenheffing.
Wethouder Tymon de Weger van Duurzaamheid en Milieu, is blij dat inwoners hun best doen om het huisvuil te scheiden. Toch is het streefgewicht nog niet in zicht. "Ons streefgewicht halen van 100 kilo restafval per persoon in 2020 is een grote uitdaging, maar dit is zeker haalbaar aangezien maar liefst driekwart van ons restafval bestaat uit herbruikbare grondstoffen." Die grondstoffen worden nu nog verbrand.
Na invoering van het nieuwe afvalinzamelsysteem in Woerden daalde het aantal kilo's restafval per persoon naar 165 kilo. Afgelopen jaar stagneerde de daling en bleef hangen op 162 kilo per persoon. De Weger: "Uiteraard zijn we blij dat al zoveel inwoners meehelpen door minder restafval aan te bieden en beter te scheiden, twee derde krijgt daarom een deel van de betaalde afvalstoffenheffing terug."
Volgens de gemeente is het ook landelijk het beeld dat de hoeveelheid restafval minder daalde dan verwacht. Dat heeft vermoedelijk te maken met de economische groei. Door de gestegen consumptie produceren we meer afval.
De gemeentelijke belastingaanslag valt eind deze maand bij inwoners op de mat. Het teruggavebedrag per huishouden varieert tussen de 5 en 40 euro. Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en hoe vaak men restafval heeft aangeboden. Woerden roept inwoners op om te gaan scheiden. "Niet alleen voor onszelf vanwege een financiële teruggave, maar vooral om de wereld leefbaar te houden voor onze (klein)kinderen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.