Gé uit Soest is 50-jarig klokkenmaker: "Het tikken geeft een fijn huiskamergevoel"

Gé Arnoldussen in zijn werkplaats.
Gé Arnoldussen in zijn werkplaats. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
SOEST - Het klingel en getik komt uit alle hoeken van de werkplaats. Gé Arnoldussen is klokkenmaker en geniet volop van al deze geluiden. Zijn werkplaats hangt vol met allerlei soorten klokken. "50 Jaar verzamelen, dan heb je wel wat." Gé heeft al meer dan 50 jaar zijn eigen klokkenmakerij, en dat is een hoogtepunt.
Hij noemt zijn werkplaats een klokkenlab, zo veel onderdelen, machines en gereedschap heeft hij in al die jaren verzameld. Het werk vraagt veel concentratie en precisie maar dat vindt hij niet erg, hij houdt juist wel van gepriegel.
Veel onderdelen van de ambachtelijke klok zijn niet meer verkrijgbaar. Doordat Gé vroeger instrumentmaker was en machines aangeschaft heeft kan hij de klokonderdelen zelf maken. Klokkenmakers komen nu langs bij Gé voor onderdelen.
Je hart kan het ritme van de klok overnemen, dit geeft rust
Gé Arnoldussen

VAKMANSCHAP

Er zijn niet veel klokkenmakers meer in Nederland. Gé schat ongeveer 500 man: "Het aantal mensen dat dit vak beoefend loopt terug en dat vind ik jammer. "Dit komt doordat er bijna geen opleidingen meer zijn en het verdient steeds minder. Gé geeft cursussen voor mensen die dit vak willen leren. Ook daar komen steeds minder mensen naartoe, maar hij zal niet stoppen: "Ik blijf me er voor inzetten en steeds meer mensen te enthousiasmeren om dit werk te doen."
Een aantal klokken in de werkplaats van Gé.
Een aantal klokken in de werkplaats van Gé. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
Onze klokkenmaker heeft nog genoeg werk. Er komen veel mensen die hun geërfde klok willen laten repareren. Volgens Gé is er nog een reden waarom klokken zo geliefd zijn en dat is het geluid. "Het tikken geeft een fijn huiskamergevoel en je hart kan het ritme van de klok overnemen, dit geeft rust."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.