Buren kritisch op plannen voor nieuwe sporthal in Soest

De nieuwe sporthal moet achter het zwembad komen.
De nieuwe sporthal moet achter het zwembad komen. © Google Street View
SOEST - Omwonenden van de beoogde locatie voor de nieuwe sporthal in Soest hebben veel kritische vragen. Dat bleek vanavond tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente. Veel vragen gingen over bereikbaarheid, parkeren, verlies van uitzicht, geluidsoverlast en het financiële plaatje.
De bijeenkomst werd door de gemeente georganiseerd om sportclubs, scholen en omwonenden in een vroeg stadium bij de plannen voor de sporthal te betrekken. Vooral die laatste groep liet tijdens de bijeenkomst duidelijk van zich horen. Toch verliep de avond een stuk gemoedelijker dan de vorige, toen veel omwonenden zich overvallen voelden door de plannen van het college.

SPORTHAL

Al jaren wordt in Soest gezocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe sporthal. De oude, Beukendal, is in verval aan het raken. Eerder vielen onder meer de plannen voor een nieuwe hal in de wijk Overhees in het water, door protest uit de buurt.
Het huidige gemeentebestuur wil nu graag zo snel mogelijk een sporthal realiseren, maar wel in goed overleg met alle betrokkenen. Het college wil de sporthal direct achter het zwembad aan de Dalweg bouwen. Hierdoor kunnen de sporters gebruik maken van de daar al aanwezige entree en kantine.

OMWONENDEN

De gemeente gebruikte de informatiebijeenkomst om uit te leggen waarom de voorkeur uitgaat naar een sporthal aan de Dalweg. Zo zou deze locatie de minste impact hebben op de omgeving en qua kosten en duurzaamheid het meest ideaal zijn.
Bij omwonenden riep dit beeld echter behoorlijk wat vragen op. Zo vrezen zij parkeer- en verkeersproblemen als de nieuwe sporthal straks extra publiek aantrekt. "Hebben jullie wel eens op een zaterdag of zondag gekeken?", klonk er uit de zaal.

OVERLAST

Ook geluidsoverlast is een zorg bij de direct omwonenden. Volgens hen is er nu al overlast van het zwembad en de al bestaande sporthal. "Gooi maar eens de hele dag met een bal op de grond", lichtte een bezorgde omwonende toe. "En als zomers de deuren open staan is het nog erger."
De gemeente hoopt veel van de op- en aanmerkingen vanuit de buurt mee te kunnen nemen in het ontwerp van de sporthal. Toch vrezen een aantal omwonenden dat daar financieel geen ruimte meer voor is. Recent bleek de sporthal namelijk bijna twee keer zo duur te worden."
Of de gemeente Soest verder kan met het ontwikkelen van de plannen voor de sporthal hangt af van de gemeenteraad. Die zal op 7 maart over de sporthal debatteren en op 14 maart een knoop doorhakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.