CBR onder verscherpt toezicht om achterstanden bij rijbewijzen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) komt onder verscherpt toezicht te staan vanwege grote achterstanden bij het verstrekken en verlengen van rijbewijzen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.
Het CBR is de organisatie die voor het ministerie de rijvaardigheid en medische bekwaamheid van bestuurders beoordeelt. Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden, krijgen te maken met de grote achterstanden bij het CBR. Het is bovendien moeilijk om iemand aan de lijn te krijgen die kan helpen. De problemen zijn ontstaan doordat vooral het aantal aanvragen van gezondheidsverklaringen door 75-plussers enorm is toegenomen.
Bij RTV Utrecht was twee weken geleden het relaas te lezen van de Utrechtse schrijfster Aafke Romeijn. Zij noemde het CBR "een ondoorzichtige organisatie", die "notoir onbereikbaar" is en "willekeurig in haar oordelen". Verschillende mensen met klachten hebben zich tot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gewend. "Ik ontvang veel brieven van burgers die op hun auto zijn aangewezen en door de lange doorlooptijden in de problemen komen met de vernieuwing van hun rijbewijs. Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen rondom de problematiek", schrijft de minister.
Het CBR heeft al maatregelen genomen. Er wordt extra medisch personeel aangetrokken om de dossiers te kunnen beoordelen, de klantenservice is uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice zijn verruimd. Met vervoerdersorganisatie TLN is een spoedprocedure afgesproken voor chauffeurs die hun rijbewijs nodig hebben om hun brood te kunnen verdienen. Tot komend najaar blijft het druk, daarna hoopt de organisatie door digitalisering sneller te kunnen werken, schrijft de NOS.
In de Tweede Kamer is vandaag een hoorzitting over de doorlooptijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.
Interview met keuringsarts Robert Sadiek
Aafke Romeijn over de CBR-hoorzitting in de Tweede Kamer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.