GGD regio Utrecht waarschuwt wintersporters voor mazelenuitbraak

UTRECHT - De GGD regio Utrecht waarschuwt voor een mazelenuitbraak in het Franse wintersportoord Val Thorens. Daar is bij minstens 24 mensen mazelen vastgesteld. Wie er gaat skiën en niet gevaccineerd is, loopt een klein risico om besmet de raken. De zieken in Val Thorens zijn vooral seizoenswerkers, maar ook twee Deense wintersporters.
De gezondheidsdienst raadt mensen die niet gevaccineerd zijn aan om voor vertrek naar Val Thorens een BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) te halen. Ouders of verzorgers die twijfelen over de kindvaccinaties wordt geadviseerd om contact op te nemen met het RIVM.
Mazelen is een ziekte die plotseling begint met koorts, verkoudheid en hoesten. Soms is er sprake van een oogontsteking. Na 3 tot 7 dagen ontstaan vlekjes op de huid die zich verspreiden over het hele lichaam. Na enkele dagen trekken de vlekjes weg en daalt de koorts.
De meeste mensen in Nederland zijn beschermd (immuun) tegen mazelen. Sinds 1976 wordt aan alle kinderen een vaccinatie tegen mazelen aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad. Zij kunnen de ziekte niet nog een keer krijgen. Mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, zijn soms niet gevaccineerd en hebben de mazelen ook niet gehad. Voor hen kan een vaccinatie zinvol zijn. Dit geldt ook voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.