Edo aan de slag als kraanmachinist: "Dit is de zwaarste machine die ik ooit bediend heb"

Edo bestuurt containerkraan
Edo bestuurt containerkraan © RTV Utrecht
UTRECHT - Veel mensen weten het niet, maar Utrecht heeft een haven. Het is zelfs een van de grootste binnenhavens van ons land. De haven ligt tussen de stad Utrecht en Leidsche Rijn, langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het kanaal is een van de drukste vaarwegen van ons land, dus een grote spil in de mobiliteit van goederen. Zo'n vijfenzestigduizend containers met goederen worden per jaar aan en afgevoerd naar een andere bestemming. Edo wil dan ook graag weten hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
Havenmanager Erik van Herreveld legt uit dat er per dag ongeveer drie vrachtschepen aanmeren. Zo'n schip kan wel tweehonderd containers brengen of halen.
Dan moet je denken aan drie miljoen kilo aan gewicht op een schip, dus dat is heel wat.
Erik van Herreveld
Die containers worden met een enorme kraan van de schepen getild, maar er rijdt ook een soort heftruck rond die de container kan verwerken. Dat ding heet een Reachtruck, weegt maar liefst zeventigduizend kilo, maar tilt volle containers, met een gewicht van vijfentwintigduizend kilo, alsof het niks is.
Toch is Edo vooral onder de indruk van die grote containerkraan, een gevaarte van dertig meter hoog. Hij beklimt de kraan om het werk van kraanmachinist Arie Okhuysen van dichtbij te zien. De enorme kraan schuift over de containers op zoek naar de juiste. Pakt deze dan op en plaatst hem op een wachtende vrachtwagen. Edo trekt de stoute schoenen aan en vraagt of hij het ook even mag proberen. En dat mag!
Ik vind dit een van de spannendste dingen die ik ooit gedaan heb. Ik zeg stukje respect hoor!
Edo Brunner
Onder toeziend oog van Arie schuift Edo de kraan helemaal naar voren tot boven het water. Edo mag ook een container oppakken en op een andere plek weer neerzetten. Daardoor ondervindt hij dat het nogal precisiewerk is, die besturing.
Zo'n containerkraan kost enkele miljoenen en daarmee deze containerkraan het duurste apparaat dat Edo ooit bestuurd heeft.
Uitzending: Brunner door de Bocht bezoekt de haven in Utrecht
Containerkraan
Containerkraan © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.