"Excuses wethouder homo-discriminatiezaak mosterd na de maaltijd"

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Jaap Koelewijn en zijn advocaat vinden het aanbod van de wethouder om haar excuses te maken 'mosterd na de maaltijd'. Jaap spande een rechtszaak aan tegen de gemeente Bunschoten omdat hij denkt dat hij zijn uitkering is verloren door discriminatie.
Tijdens een gesprek met de sociale dienst werd tegen Jaap gezegd: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
In een reactie aan de gemeenteraad liet wethouder Alice Kok-van de Geest vorige week weten haar excuses te willen maken nadat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dat vinden Jaap en zijn advocaat echter geen echte excuses, die is, volgens hen, dan afgedwongen door de rechter.

GESPREK

Het betreurt de wethouder dat de opmerking van de sociale dienst Jaap zo heeft geraakt. Daarom wil ze na de uitspraak met alle betrokkenen in gesprek. De politiek noemde de reactie van de wethouder laat, en daar is Jaap het mee eens.
De opmerking van de sociaal rechercheur werd al in 2016 gemaakt. Daarna heeft Jaap een klacht ingediend en geprobeerd met de sociale dienst in gesprek te gaan. Zijn klacht werd niet in behandeling genomen en de bandopname van het gesprek wilde niemand beluisteren.

RECHTER

Dat de wethouder na de rechtszaak wel met Jaap in gesprek wil komt volgens zijn advocaat door alle aandacht. "Als het niet tot een rechtszaak was gekomen, dan werd er blijkbaar niets mee gedaan?", vraagt Dewi Deijle zich af. "In een gesprek over zijn uitkering had zijn seksuele geaardheid nooit ter sprake moeten komen. Dat heeft er niks mee te maken."
Volgens Deijle vraagt de opmerking van de sociaal rechercheur hoe dan ook om een excuses. "Of Jaap nu wel of niet zijn uitkering is verloren", licht ze toe. "Je vindt het fout of je vindt het niet, daarvoor hoef je de uitspraak van de rechter niet af te wachten."
Jaap hecht volgens Deijle daardoor op dit moment geen waarde meer aan een excuses van de wethouder. "Moet je eerst door een rechter op je vingers getikt worden om te kunnen beoordelen dat deze uitspraak niet kan?"
De rechter doet op 26 maart uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.