Faillissement voor Intertoys, winkels blijven voorlopig open

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Bewindvoerders van de geplaagde keten hebben aan de rechter gevraagd de uitstel van betaling om te zetten in faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht.
Intertoys vroeg ruim een week geleden uitstel van betaling aan. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten. Initiatieven om het tij te keren hebben niet geholpen, zo meldde het bedrijf.
Concreet betekent het faillissement dat het bedrijf uitstaande schulden van voor de datum van het faillissement niet zal betalen. De curatoren richten zich nu op een einde van de onderneming, verkoop van de bezittingen en afwikkeling van de verplichtingen.
Vakbond CNV zegt het faillissement te betreuren en vreest met name voor de toekomst van de werknemers. Volgens de bond staat met het aanvragen van faillissement de weg open voor de nieuwe eigenaar om 'naar believen' Intertoys-personeel over te nemen. "Een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren", aldus CNV-bondsbestuurder Martijn den Heijer.

CADEAUBONNEN

Consumenten die nog een cadeaubon hebben van Intertoys hebben nog tot en met dit weekend om ze te verzilveren. Sinds de aanvraag van uitstel van betaling proberen consumenten nog snel om de cadeaubonnen te gelde te maken. "Met het inwisselen van cadeaubonnen is het inderdaad drukker dan gewoonlijk", bevestigt een woordvoerder.
Bij Intertoys werken 3200 werknemers verdeeld over 286 winkels en twee distributiecentra. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. Ook het servicekantoor in Amsterdam valt onder het faillissement. Het bankroet geldt niet voor de winkels van ruim honderd franchisenemers in Nederland.
Ook de Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement. In België is Intertoys naar eigen zeggen in een vergevorderd stadium voor de verkoop van de Belgische Bart Smit-activiteiten. De verkoop kan op korte termijn worden afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.