Utrecht compenseert slachtoffers vernielingen Zuilen

De politie inventariseert de schade.
De politie inventariseert de schade. © Koen Laureij
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat slachtoffers van de vernielingen in Zuilen vorige maand compenseren. Na de Pegida-demonstratie bij de Abi Bakr Issidik-moskee aan de Berlagestraat hebben relschoppers tientallen ruiten en spiegels van geparkeerde auto's ingeslagen.
Dat heeft het college vandaag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Ongeveer 50 huishoudens zijn getroffen door de vernielingen op 16 januari. Onder meer op de Marconistraat, de Amsterdamsestraatweg en de F. Koolhovenstraat sneuvelden velen autoruiten. Uit gesprekken met de betrokkenen blijkt dat niet iedereen in de buurt voldoende is verzekerd tegen de schade.
"Hoewel de gemeente niet aansprakelijk is voor de schade (dat zijn de daders), wil de gemeente de getroffen bewoners na dit uitzonderlijke incident niet in de kou laten staan", aldus het college. Voor de tegemoetkoming wordt een bijzondere regeling getroffen, omdat er geen standaard regeling is voor dit geval.
Mensen die verzekerd zijn krijgen hun eigen risico terug, en indien van toepassing ook een vergoeding als hun polis ongustig is beïnvloed. Slachtoffers zonder verzekering worden gecompenseerd voor de materiële schade.
Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de vernielingen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.