Positie wethouders niet in gevaar bij spoeddebat van Utrechtse gemeenteraad over Uithoflijn

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Bij het spoeddebat over de Uithoflijn in de Utrechtse gemeenteraad komt de positie van wethouders Lot van Hooijdonk en Victor Everhardt vanmiddag geen moment in gevaar. De oppositie had gevraagd om het spoeddebat na een publicatie in het AD Utrechts Nieuwsblad. Daarin stond dat er onverschuldigde betalingen zouden zijn gedaan aan aannemer BAM. De colleges van B&W en Gedeputeerde Staten ontkenden direct daarna dat zoiets gebeurd zou zijn.
Ook de coalitiepartijen zien niet dat ergens iets essentieel fout is gegaan met de betalingen. Jan Wijmenga van de ChristenUnie: "We praten hier vandaag over een krantenartikel, maar alle stukken laten zien dat er niets aan de hand is." Tijdens het spoeddebat in de raad krijgt het college ook steun van de grote coalitiepartijen GroenLinks en D66.
De kritiek van de raad spitst zich verder toe op een extra overeenkomst die met de aannemer van de Uithoflijn is gesloten. Om een aantal problemen op te lossen tussen de aannemer en de projectorganisatie van de tramlijn van Utrecht Centraal naar de Uithof is er in december een aanvullend contract opgesteld. De oppositie is boos dat die overeenkomst daags na het vorige spoeddebat is gesloten. VVD'er Marijn de Pagter noemt dat 'onbegrijpelijk'. De oppositie had daar graag eerder over gehoord. De coalitie beweert dat de raad voldoende op de hoogte was.
De pijn bij de oppositie zit verder vooral bij het gevoel. Zo zegt SP'er Tim Schipper dat er 'balletje-balletje' gespeeld wordt met gemeenschapsgeld, maar met concrete bewijzen komt hij niet. Schipper vertrouwt de raad toe dat zijn doopnaam Thomas is, maar dat hij niet goedgelovig is. Rick van der Zweth van de PvdA voelt zich vooral machteloos. Hij geeft aan dat de krant put uit een viertal bronnen waar de raad en het college niet uit kunnen putten. Hij vraagt zich af waarom de wethouder, die ook niet uit die bronnen kan putten, zo zeker van haar zaak is.
Later vandaag komt het college aan het woord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.