RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Een bedrijventerrein in polder Bijleveld? "Dat is een aanslag op het Groene Hart"

1/2
HARMELEN - Er is onrust ontstaan onder omwonenden van polder Bijleveld.Het stuk groen tussen Leidsche Rijn en Harmelen wordt in een raadsvoorstel plotseling genoemd als mogelijke bouwgrond voor een bedrijventerrein.

"Als je dit vol gaat bouwen dan staat het hier straks vol van de oostkant van Utrecht tot aan de westkant van Woerden. Polder Bijleveld moet gewoon een groene buffer blijven tussen stad en platteland", zegt Teuny van Wijngaarden. Zij strijdt al jaren met de stichting De Groene Buffer voor het behoud van de polder als groen recreatiegebied. "Het is niet alleen belangrijk voor Harmelen maar ook voor de inwoners van Leidsche Rijn die nu niet de auto hoeven te pakken om in het groen te recreŽren", aldus Van Wijngaarden.

"Geen bedrijventerrein in polder Bijleveld"


TOEKOMST

Volgens de Woerdense wethouder Arjan Noorthoek is polder Bijleveld helemaal niet in beeld als mogelijke bouwlocatie. In het raadsvoorstel wordt gesproken over Šlle twaalf mogelijke plekken om een bedrijventerrein te vestigen. "Daarmee willen we aan de raad laten zien: we hebben alles bekeken, maar er zijn drie terreinen die onze voorkeur hebben."

En daar zit polder Bijleveld niet bij. Veel herrie om niks dus? Nou, niet helemaal. Wethouder Noorthoek kan ook geen garanties geven voor de toekomst. "Bedrijfsruimte is nu eenmaal nodig, net als woningen. Daar zullen we een oplossing voor moeten zoeken. Eigenlijk in de hele regio Utrecht-West kun je niks uitsluiten. Ook Polder Bijleveld niet."

STRIJDBAAR

De komende jaren lijkt de polder bij Harmelen dus nog niet in beeld, maar dat stelt stichting De Groene Buffer niet gerust. "Ze zeggen wel: het is de verre toekomst, nou het Ūs de verre toekomst niet!", zegt mevrouw Van Wijngaarden. Om er aan toe te voegen: "Dit is een aanslag op het Groene Hart waar de gemeente Woerden pretendeert hoofdstad van te zijn."

Met haar 81 jaar maakt ze misschien niet meer mee dat de graafmachines haar polder komen omwoelen, maar dat maakt haar niet minder strijdbaar. "Ik wil graag over m'n graf heen regeren als het over het dorp Harmelen gaat."

GEMEENTERAAD

Donderdagavond vergadert de gemeenteraad over de mogelijke bouwlocaties voor bedrijventerreinen. Twee weken later wordt er een beslissing over genomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht