Strafeis in hoger beroep van moord op Koen Everink vandaag verwacht

Het gerechtshof in Arnhem tijdens de zitting vorige week.
Het gerechtshof in Arnhem tijdens de zitting vorige week. © RTV Utrecht
DE BILT - Het hoger beroep in de zaak rond de moord op zakenman Koen Everink uit Bilthoven gaat vandaag verder in Arnhem. De 31-jarige Mark de J. werd tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord maar ging tegen die straf in hoger beroep. Vandaag wordt de eis verwacht.
Vorige week liepen de gemoederen hoog op in de rechtszaal tussen de advocaat-generaal, die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt, en de advocaten van De J. Dat ging toen over de planning van de rechtszaak.
Volgens de advocaat-generaal was afgesproken dat afgelopen maandag al gepleit zou worden in de zaak. De advocaat van De J. gaf aan zijn pleidooi dan nog niet af te hebben. Dat leidde uiteindelijk tot slaande deuren in de rechtszaal in Arnhem, omdat de advocaat-generaal de vertragingen in de zaak helemaal zat was.
Uiteindelijk besloot het hof dat alles vandaag zal worden afgehandeld. Dat betekent een drukke dag met onder meer een requisitoir van de advocaat-generaal, een strafeis en een laatste bespiegeling op de zaak van hand van de advocaat van De J.
Dat dit alles op 22 februari moet gebeuren, is pijnlijk voor de nabestaanden van Everink. De zakenman zou vandaag jarig geweest zijn en 45 jaar oud zijn geworden.

MEER ONDERZOEK

De posities van beide kanten werden vorige week grotendeels duidelijk. De advocaat van De J. vindt dat er meer onderzoek nodig is voor een eerlijke rechtszaak. Dat gaat dan vooral over het nogmaals onder de loep nemen van dna-sporen die gevonden zijn op onder meer het moordwapen en kledingstukken in de auto van de verdachte.
Mark de J. houdt vol dat hij op de fatale avond, na een bezoek aan de Bilthovense villa van Everink, in zijn eigen auto werd ontvoerd en vastgehouden door een groep mannen. Die zouden in werkelijkheid de zakenman hebben vermoord.
Volgens het Openbaar Ministerie is er niks mis met het dna-onderzoek. Voor het OM is de zaak zo klaar als een klontje: "De spiraal is klaar. Nader onderzoek is niet meer noodzakelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.