OM eist twintig jaar cel voor moord op Koen Everink

Onderzoek bij de woning van Koen Everink.
Onderzoek bij de woning van Koen Everink. © RTV Utrecht
DE BILT - Het OM eist in hoger beroep twintig jaar cel tegen Mark de J.voor het doden van zakenman Koen Everink. Dat is twee jaar meer dan de straf die de rechtbank hem oplegde.
De 31-jarige voormalige tenniscoach werd vorig jaar - conform de eis - door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doden van zijn voormalige vriend en gokmaatje Everink, bijna drie jaar geleden. De J. was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.
Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. De miljonair was door tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn destijds zesjarige dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond.
De gokverslaafde De J. had een schuld van 80.000 euro bij de zakenman. Hij heeft altijd stellig ontkend. De J. zegt dat hij korte tijd was ontvoerd door een groep mannen en dat de ontvoerders Everink om het leven zouden hebben gebracht.

ONGELOOFWAARDIG

Volgens het OM is het verweer van De J. "volstrekt ongeloofwaardig". Het OM vindt het wettig en overtuigend bewezen dat Mark de J. doelbewust zakenman Koen Everink met minstens twee messen zeker 24 keer heeft gestoken. Ook de diefstal van het kostbare IWC-horloge van Everink door de verdachte vindt het OM bewezen.
De verdachte heeft volgens de advocaat-generaal nooit geprobeerd open en transparant te mee te werken aan het politieonderzoek. Ook heeft hij aantoonbaar pogingen ondernomen om het onderzoek te dwarsbomen en geprobeerd valse informatie in het dossier te krijgen.

CONSEQUENTIES

De gekozen proceshouding heeft volgens de advocaat-generaal consequenties. "Door op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij gedaan heeft, blijven veel vragen voor de nabestaanden onbeantwoord."
"Verdachte heeft na de moord de woning verlaten met zijn felbegeerde buit, wetende dat Koens zesjarig dochtertje boven lag te slapen. Wetende dat zij degene was die Koen zou gaan vinden, dood, liggend in een grote plas bloed, de doodstrijd getekend in zijn gezicht", zei de advocaat-generaal in zijn requisitoir.
De uitspraak in het hoger beroep is op 22 maart. Dit arrest, zoals dat bij een hoger beroep heet, kan ook nog een tussenvonnis worden als het gerechtshof bepaald dat er toch nog onderzoekswensen van de verdediging ingewilligd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.