PANN viert 50-jarig jubileum: "Uit de kast komen blijft vaak een struggle voor jongeren"

© RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - Al 50 jaar lang zet PANN zich in voor de emancipatie van LHBTI's in Utrecht. In die tijd is er veel veranderd voor jongeren, zegt voorzitter Mandy Tilleman. Al blijft het vaak lastig om uit de kast te komen.
PANN werd in 1969 opgericht door studenten die vonden dat er geen ruimte was voor homojongeren in Utrecht. "Er was toen wel al het COC, maar daar mocht je niet heen als je jonger was dan 21 jaar," zegt Tilleman.
In het begin voerde de stichting regelmatig stevige acties voor gelijke rechten voor LHBTI's. "We protesteerden bijvoorbeeld tegen kardinaal Simonis in Utrecht, die tegen het homohuwelijk was." Geleidelijk aan veranderde de manier van actievoeren toen er meer gelijke rechten kwamen. "Nu hebben onze acties een liever karakter. We zijn er nog lang niet, maar alles gaat nu op een positieve manier," zegt Tilleman.

FEESTEN

PANN staat vooral ook bekend om de feesten die worden georganiseerd voor alle homo-, lesbo-, bi- en heterojongeren. "We horen dat voor veel mensen PANN de eerste stap in de gaywereld is. Het blijft vaak een struggle voor jongeren, die vaak toch nog in een kwetsbare positie zitten, om voor het eerst naar zo'n feest te gaan."
Daarom organiseer PANN voorafgaand aan de feesten ook zogenoemde pre-borrels, waar jongeren die voor het eerst naar een feest willen alvast andere jongeren kunnen ontmoeten.
Het 50-jarig jubileum wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Zaterdag 23 februari houdt de stichting een groot feest voor alle (oud-)vrijwilligers in het pand van Kytopia (het voormalige Tivoli). Het hoogtepunt van de jubileumactiviteiten wordt PANNDORA op 22 juni, het eerste outdoor gayfestival van Utrecht volgens de stichting.
Radio M in gesprek met PANN-voorzitter Mandy Tilleman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.