Veel 'snelwegwandelaars' op Utrechtse wegen

Bij Utrecht worden veel snelwegwandelaars gezien
Bij Utrecht worden veel snelwegwandelaars gezien © Rijkswaterstaat (bewerking: RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Rijkswaterstaat maakt zich zorgen over het toenemende aantal 'snelwegwandelaars'. In vier jaar tijd is het aantal geregistreerde wandelaars namelijk meer dan verdubbeld. In 2014 werden er 1396 geteld, vorig jaar waren dat er al 3170.
Tot de getelde groep behoren niet alleen wandelaars, maar ook fietsers, personen in een scootmobiel en bestuurders van andere voertuigen die niet op de snelweg mogen. Rijkswaterstaat verklaart een deel van de toename doordat het de wandelaars steeds beter zelf registreert. Ook de politie geeft vaker meldingen van wandelaars door.
Rijkwswaterstaat publiceerde een kaart waarop te zien is waar de meest snelwegwandelaars worden gesignaleerd. Daarop is te zien dat Utrecht een van de drukste regio's in het land is.

MELDINGEN

Het is niet altijd duidelijk waarom de wandelaars op de snelweg belanden. Dat wordt niet bijgehouden door Rijkswaterstaat. Weginspecteurs melden onder meer dat het om lifters, verwarde personen of mensen met een lege tank gaat. Ook komt het voor dat toeristen een fout maken met het instellen van hun navigatie, waardoor ze bijvoorbeeld opeens met de fiets de snelweg opgaan.
Rijkswaterstaat waarschuwt voor de gevaarlijke situaties die zo kunnen ontstaan, voor zowel de wandelaars zelf als ook voor de andere weggebruikers. De politie kan iemand die langs de snelweg loopt aanhouden en beboeten. De hoogte van de boete wordt bepaald door het OM.
In 2019 werden er tot nu toe 220 snelwegwandelaars geteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.