Gemeente Utrecht vraagt instellingen naar zwijgcontracten

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt (D66) gaat alle zorginstellingen in de regio vragen of ze gebruik maken van zwijgcontracten. Hij zegt dat in antwoord op vragen die CDA, VVD en PVV eerder deze week stelden. Eens per kwartaal heeft de gemeente een voortgangsgesprek met zorgaanbieders. In die gesprekken zal dit onderwerp aan de orde komen.
De wethouder laat weten dat zwijgcontracten niet verboden zijn in Nederland. Ook zegt hij dat hij geen mogelijkheden heeft om dergelijke zwijgcontracten in overeenkomsten of subsidievoorwaarden te verbieden. Wel benadrukt Everhardt nogmaals dat hij zwijgcontracten onwenselijk vindt.
Eerder berichtte RTV Utrecht dat er sterke aanwijzingen zijn dat er minstens één zwijgcontract bestaat bij Samen Veilig Midden Nederland. In zo'n zwijgcontract staat bijvoorbeeld dat wordt afgezien van een gang naar de rechter, een melding aan de inspectie of dat er niet met de pers mag worden gesproken.
Samen Veilig Midden Nederland reageerde gister nogmaals op die constatering. Op de vraag of cliënten van het bedrijf vrij kunnen spreken met pers en politici laten zij in een schriftelijke reactie weten: "Voor al onze casussen is het antwoord op de door jou geformuleerde vraag ja."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.