Stadsbaantunnel in Utrecht opnieuw twee weken dicht

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De Stadsbaantunnel in Utrecht gaat twee weken dicht om de hittebestendigheid van de tunnel te onderzoeken. Daardoor is de tunnel tussen zaterdag 16 maart en zondag 31 maart gesloten voor verkeer.
De testen zijn noodzakelijk nadat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar concludeerde dat bij vier rijkswegtunnels er bij een grote brand de kans bestaat dat het beton niet brandwerend genoeg is. In delen van de Stadsbaantunnel is hetzelfde type beton gebruikt als bij deze rijkswegtunnels.

SPECIALE OVEN

Het testen gebeurt door een speciale oven tegen het beton aan te zetten. Zo kan worden gezien of en bij welke temperatuur het beton van de fundering afspat. De afsluiting wordt ook benut om andere werkzaamheden aan de tunnel uit te voeren. Onder meer de beveiligingsinstallatie en het asfalt worden aangepakt.
Omleidingsroutes worden aangegeven via extra borden in de wijk en op de A2. Ook worden tijdens schooluren verkeersregelaars ingezet om het verkeer bij een nabijgelegen basisschool te begeleiden.

TUNNEL WAS VAKER DICHT

Het is lang niet de eerste keer dat de Stadsbaantunnel wordt afgesloten voor verkeer. Dat gebeurde de vorige jaren ook al meerdere keren per jaar, onder meer vanwege lekkage. In 2017 ging de tunnel zelfs wekenlang dicht omdat door bevriezing beton was losgekomen.
Het herstel kostte de gemeente toen 350.000 euro. De schade kon niet worden verhaald op de aannemer omdat die failliet was gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.