Tochtstrips en nieuwe koelkasten: Utrechts studentenhuis is bespaartopper

© RTV Utrecht
UTRECHT - Dat klimaat een hot topic is, is waarschijnlijk niemand ontgaan. Zonnepanelen op het dak zijn niks nieuws meer, terwijl koken op gas juist geen vanzelfsprekendheid meer is. Maar bijdragen aan het klimaat kan nog op veel meer manieren. Bijvoorbeeld met een wedstrijdje energie besparen.
Met de Student Energy Race strijden 23 studentenhuizen door heel Nederland tegen elkaar. Afgelopen november ging de zevende editie van start. Tijdens het stookseizoen (november tot en met februari) proberen verschillende studentenhuizen door het hele land hun stroom- en gasgebruik zo veel mogelijk te verminderen. Een studentenhuis in de Utrechtse Parkstraat doet het bijzonder goed, momenteel staan zij bovenaan. En dat kregen zij voor elkaar met enkele simpele aanpassingen.

GROTE HALEN, SNEL THUIS

Voor de Utrechtse koplopers viel er veel winst te halen, bleek al snel na de start. Na drie weken vervingen de studenten de vier oude energie-slurpende koelkasten voor twee nieuwe exemplaren, schaften zij een kersverse wasmachine aan, plaatsen tochtstrips en radiatorfolie en ging de verwarming een tandje lager. Het resultaat? Zestig procent minder energieverbruik vergeleken met de voorgaande jaren. Daarmee wisten zij afgelopen maand bovenaan de lijst te eindigen.

BEWUSTZIJN

De Student Energy Race is een initiatief van onder andere studentenhuisvester SSH. Het doel is studenten te prikkelen om stil te staan bij hun energieverbruik en daar passende maatregelen bij te nemen. Uit het klassement blijkt dat er in studentenhuizen namelijk nog veel winst valt te halen: het gros van de percentages waarmee het verbruik is verlaagd liggen tussen de dertig en zestig procent.
De aanpassingen hoeven niet extreem te zijn. Het draait vooral om het veranderen van gewoontes. Met de hulp van een zogenoemde Energy Coach kijken de studenten naar hun verbruik en leren ze met handige trucjes dat te verminderen. Bijvoorbeeld water koken met de deksel op de pan of alle stekkers uit het stopcontact om sluipstroom te voorkomen.
Met een maandelijkse prijs voor het huis dat het meest bespaarde in die tijd, willen de organisatoren de deelnemers nog meer motiveren. Ook de uiteindelijke, overall winnaar krijgt een prijs, al is het nog een verrassing wat die inhoudt.

PRIKKEL

In eerste instantie was het vooral de economische prikkel die ervoor zorgde dat het huis in de Parkstraat meedeed aan de wedstrijd. Desondanks houdt nu ook het wedstrijdelement de Utrechters in de race. Eenmaal onderweg werden de huisgenoten steeds fanatieker. "Als je het eenmaal een beetje goed doet, wil je dat ook volhouden," vertelt Lisette Quirijns, initiatiefneemster in het huis. "Dat maakt dat je dingen zoals de verwarming uitdraaien nog sneller in je systeem opneemt".
Elkaar aanspreken op hun gedrag is ook normaal geworden. "Laatst had iemand de verwarming laten aanstaan in de huiskamer terwijl er niemand was," zegt Quirijns. "Dan gaat er wel een berichtje in de groepsapp hoor!"
Utrechtse studenten zijn bespaartoppers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.