Droogte vergroot funderingsproblemen: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Eigenaren van ongeveer een miljoen huizen in alle Nederlandse provincies moeten aan de slag met hun woning omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat heeft de funderingsproblemen vergroot.
Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in Nieuwegein bevestigt berichtgeving hierover van het tv-programma De Monitor, dat morgenavond een uitzending wijdt aan dit thema.
In minstens 83 gemeenten zijn al huizen verzakt. Met name woningen van voor 1970 lopen risico: een op de vier dreigt te verzakken. Het KCAF heeft een zogenoemde 'funderingsviewer' op zijn website, waar je op basis van de postcode kunt checken hoe de bodemgesteldheid is.
Het risico van verzakking is dat een woning op een bepaald moment niet meer veilig is om in te wonen, aldus De Jong. Hij stelt dat maar ongeveer tien gemeenten actief met de problematiek bezig zijn.

KOSTEN

De Jong raadt eigenaren van woningen met een aangetaste fundering aan om ermee aan de slag te gaan en in gesprek te gaan met de gemeenten. In sommige gevallen kan worden gezorgd dat het grondwaterpeil weer stijgt. "Maar het kan ook dat zo zijn dat de hele fundering moet worden vernieuwd. Dit kost 50.000 á 60.000 euro voor een doorsneewoning en wel 100.000 euro of meer voor een groter huis." De vernieuwingskosten zijn voor rekening van de woningeigenaar. Er bestaat wel een speciaal fonds waaruit mogelijk een lening kan worden verstrekt.
Het KCAF krijgt elke dag nieuwe meldingen binnen van verzakkingen, zegt De Jong: "Ook van mensen die panden uit moeten vluchten wegens de scheuren die zijn ontstaan." Hij adviseert mensen die een woning van voor 1970 willen kopen, zich goed op de hoogte te stellen van de kwaliteit van de fundering. Volgens De Jong is het wenselijk na te denken of "maatregelen op Rijksniveau" moeten worden genomen. "Dat hoort immers ook bij goed klimaatbeleid."

GROENE HART

De regio Groene Hart kreeg eind vorig jaar 10 miljoen euro van de overheid om verzakkingen tegen te gaan. Op sommige plekken zakt de grond enkele centimeters per jaar en dat zorgt voor problemen bij funderingen van gebouwen, rioleringen, wegen en landbouwgronden. De aanvraag werd gedaan door de gemeentes Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda, de provincies Utrecht en Zuid-Holland en enkele waterschappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.