Elke minuut 'een lichte plof': seismisch onderzoek naar winning van aardwarmte

UTRECHT - Energie Beheer Nederland (EBN) is gestart met een grootschalig seismisch onderzoek tussen Utrecht en Almere. Gekeken wordt of de bodem in deze gebieden geschikt is voor het winnen van aardwarmte. Door "kleine ladingen explosieven gecontroleerd te laten ontploffen" moet dit duidelijk worden.
EBN heeft vorige week van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toestemming gekregen om dit onderzoek uit te voeren.
Het onderzoek vindt plaats langs de lijn Utrecht - Almere over een lengte van ongeveer 35 kilometer lang. Onder meer de gemeenten Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum, Laren en Eemnes. EBN verwacht rond 20 maart klaar te zijn met het onderzoek, uiterlijk 1 mei moet het werken met explosieven afgerond zijn.
In de buurt kunnen omstanders tijdens de werkzaamheden "ongeveer een uur lang om de paar minuten een lichte plof horen".
Het werk zal deels in de avonden gebeuren, omdat dan de beste resultaten te horen zijn. Buiten de bebouwde kom wordt er maximaal tot 23.00 uur gewerkt, binnen de bebouwde kom stoppen de werkzaamheden om 19.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.